Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder belastingontwijking door regels, doorstroom blijft groot

Minder belastingontwijking door regels, doorstroom blijft groot

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe regels van onder meer het vorige kabinet, hebben ervoor gezorgd dat er veel minder geld door Nederland stroomt dat in belastingparadijzen terechtkomt. Sinds 2019 is ook de doorstroom naar landen met normale belastingtarieven afgenomen, hoewel die stroom groot blijft en vorig jaar weer wat groeide.

In 2019 is over zo'n 38,5 miljard euro dat door Nederland stroomde nauwelijks belasting betaald. Dit bedrag nam behoorlijk af, naar 6 miljard euro in 2021. Bovendien komen er nog nieuwe maatregelen aan, zoals een bronbelasting op dividenden, benadrukt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). De bewindsman spreekt van een "enorme daling". Bovendien een belangrijk effect van wetgeving, want Nederland stond lang bekend als doorsluisland waardoor veel belasting werd ontweken.

"We hebben altijd in het defensief gezeten", zegt Van Rij. Zeker in de Europese Unie werd Nederland hier vaak op aangesproken, en had de "schijn en de werkelijkheid tegen". Volgens de staatssecretaris kan Nederland nu "echt wel met opgeheven hoofd laten zien wat we de afgelopen tien jaar hebben gedaan." Dat betekent niet dat Nederland "als een dominee met het vingertje zal wijzen" naar andere landen.

Belastingparadijzen

Het grootste deel van het geld dat door Nederland stroomt, komt niet bij belastingparadijzen terecht. In totaal stroomde er in 2019 zo'n 251 miljard euro door Nederland. Dat nam in 2020 wel flink af (naar 183 miljard euro), maar steeg in 2021 weer een beetje naar 194 miljard.

"Wij zijn nog steeds een land waar best veel geld doorheen gaat", geeft Van Rij toe. "Maar als dat gewoon geld is dat hier geïnvesteerd wordt en weer doorstroomt, of uit het buitenland komt en elders wordt geherinvesteerd, dan is daar niets mis mee." Maar niet elk bedrijf met hoge inkomende en uitgaande stromen is ook een bedrijf met economische activiteiten. Er zijn nog te veel brievenbusfirma's, geeft Van Rij toe. Zij fungeren alleen als kantoortje om geld doorheen te laten stromen.

Een commissie onder leiding van de bekende topambtenaar Bernard ter Haar oordeelde eind vorig jaar dat het grote aantal brievenbusfirma's nadelig is en de reputatie van Nederland schaadt. Volgens Van Rij moet het kabinet vooral naar "niet-fiscale maatregelen" kijken in de strijd tegen brievenbusfirma's, zoals meer transparantie en strenger toezicht. Ook wil hij samenwerken met andere landen "om misbruik tegen te gaan".

Meer uit Politiek

Zelensky spreekt Tweede Kamer dinsdag toe

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt dinsdag de Tweede Kamer toe. Dat staat in een agenda die de Kamer maandag heeft gepubliceerd. Zelensky komt naar Den Haag vanwege de NAVO-top. De Tweede Kamer had hem uitgenodigd om ook een bezoek te brengen aan het parlement.

33 minuten geleden
Keijzer gaat bouwregels versimpelen, plafonds en deuren lager

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer gaat de regels voor nieuwe gebouwen aanpassen om woningbouw goedkoper te maken. De gevolgen zijn onder meer dat plafonds en deuren lager mogen zijn, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De BBB-minister wil ook dat steilere trappen mogelijk worden en dat een nieuwe norm om de hoeveelheid daglicht te berekenen achterwege blijft.

3 uur geleden
Minister Veldkamp wil nog niet over acties tegen Israël spreken

BRUSSEL (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen tegen Israël, nu uit onderzoek blijkt dat er indicaties zijn dat Israël mensenrechten schendt. Daarmee overtreedt Israël de voorwaarden voor het associatieverdrag met de EU.

7 uur geleden
D66 wil asielverzoeken buiten Europese grenzen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat vluchtelingen buiten de grenzen van Europa asiel aanvragen. Zo kunnen mensen die geen kans maken op asiel eerder geweigerd worden. De partij verandert hiermee van standpunt over asiel.

7 uur geleden
Leden Volt kiezen Laurens Dassen opnieuw als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - De leden van Volt hebben zoals verwacht Laurens Dassen opnieuw gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen eind oktober, maakt de partij maandag bekend. De partijleider was door het bestuur voorgedragen en was de enige kandidaat. De Nederlandse tak van de pro-Europese partij Volt heeft 17.000 leden, die tot en met zaterdag hun stem konden uitbrengen.

11 uur geleden
Schoof rekent nog steeds op komst Trump naar NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof rekent er nog altijd op dat de Amerikaanse president Donald Trump naar Nederland komt voor de NAVO-top. Nederland heeft in ieder geval geen afzegging ontvangen, zei hij zondag. Daarvoor wordt wel gevreesd nu de Verenigde Staten Iran hebben gebombardeerd en zich mogelijk moeten opmaken voor vergeldingsaanvallen door dat land.

1 dag geleden
Nederland vraagt na Iran-aanval alle partijen om terughoudendheid

DEN HAAG (ANP) - Nederland roept na de Amerikaanse aanval op Iran alle partijen op tot terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof zondag na een ingelaste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

1 dag geleden