Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder bedrijven naar Nederland door coronacrisis en concurrentie

Minder bedrijven naar Nederland door coronacrisis en concurrentie

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft in 2020 een stuk minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerdere jaren. Dat komt doordat bedrijfsinvesteringen door de coronacrisis onder druk staan en door toenemende concurrentie rond het aantrekken van bedrijven. Dat meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Vorig jaar kozen 305 internationale ondernemingen voor Nederland, waaronder producent van vleesvervangers Beyond Meat. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de brexit. In 2019 koos een recordaantal van 397 buitenlandse bedrijven voor Nederland, waarvan wederom 78 wegens de brexit.

De ruim 300 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen verwachten in de eerste drie jaar ruim 8600 directe banen te creëren en 1,9 miljard euro te investeren, aldus de NFIA. "Deze internationale bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie", zegt demissionair minister Bas van 't Wout van Economische Zaken.

Problemen

Van 't Wout wil zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft voor buitenlandse bedrijven door te investeren in onderzoek, ontwikkeling, innovatie en infrastructuur. Dat versterkt volgens de minister het vestigings- en investeringsklimaat in Nederland.

De NFIA laat weten dat buitenlandse bedrijven tegen verschillende problemen aanlopen waardoor het juist lastiger wordt om ze in Nederland te laten investeren. Zo kunnen ondernemers door onduidelijkheden rond de stikstofcrisis moeilijk een plek vinden om te bouwen. Ook groeit in verschillende sectoren het tekort aan gespecialiseerd personeel en onderzoeksruimte. "Daarbij zijn fiscale maatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren niet doorgezet of versoberd", aldus de NFIA.

Brexit-bedrijven

Een op de vier bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder deze 'brexit-bedrijven' vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Sinds het brexit-referendum in juni 2016 hebben 218 van dit soort bedrijven voor Nederland gekozen.

Ook nu er een deal is gesloten met het Verenigd Koninkrijk blijft Nederland in trek. De NFIA is momenteel in gesprek met 550 bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft daarvan is Brits. Het gaat volgens de NFIA om bedrijven voor wie het een probleem is wanneer ze de Europese markt niet binnen 24 uur kunnen bereiken, zoals groente- en fruitverkopers.

Meer uit Financieel

Amerikaanse KVK wil uitzondering heffingen voor kleine ondernemer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Kamer van Koophandel dringt er bij president Donald Trump op aan om kleinere bedrijven vrij te stellen van importheffingen. Volgens de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten heeft een "historisch aantal" kleine ondernemers alarm geslagen over de effecten van de handelstarieven.

3 minuten geleden
Microsoft en Facebook-eigenaar Meta flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Microsoft en Meta Platforms behoorden donderdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De twee techbedrijven kwamen met sterke kwartaalresultaten en lijken vooralsnog weinig last te hebben van de handelsoorlog van president Donald Trump.

1 uur geleden
Handelsoorlog raakt financiële positie pensioenfondsen

ROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is flink verslechterd door de handelsoorlog, constateert onderzoeksbureau Aon. Onlangs zeiden de grootste fondsen nog dat ze in het eerste kwartaal averij hadden ontlopen dankzij hogere rentes. Maar in april zorgden dalende beurskoersen alsnog voor flinke klappen.

1 uur geleden
McDonald's verkoopt minder burgers door wegblijvende Amerikanen

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's heeft in het eerste kwartaal minder hamburgers, frietjes en andere snacks verkocht, vooral in de Verenigde Staten. Het gedaalde consumentenvertrouwen lijkt ook bij de fastfoodketen zichtbaar te zijn geworden, waardoor mensen minder vaak uit eten gaan.

2 uur geleden
Hollands Kroon volgt Brits fraudeonderzoek datacenter Microsoft

ANNA PAULOWNA (ANP) - De gemeente Hollands Kroon houdt het onderzoek van de Britse autoriteiten naar mogelijke omkoping bij de bouw van een Nederlands datacenter van Microsoft in de gaten. "We volgen dit onderzoek met belangstelling en verlenen, waar nodig, onze volledige medewerking", zegt de Noord-Hollandse gemeente, waar Microsofts datacenters in Nederland staan.

3 uur geleden
Ryanair dreigt te stoppen met bestellingen Boeing om heffingen

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair zal geen vliegtuigen meer afnemen van de Amerikaanse fabrikant Boeing als ze duurder worden door de importheffingen van president Donald Trump. Hiermee heeft topman Michael O'Leary van de Ierse luchtvaartmaatschappij donderdag gedreigd in een brief, die persbureau Reuters heeft ingezien.

3 uur geleden
Gillis wint zaak tegen koper vakantieparken: koop moet doorgaan

HAARLEM (ANP) - De koper van de vakantieparken van Peter Gillis moet zijn verplichtingen uit de koopovereenkomst nakomen. Dat heeft de rechter in Haarlem donderdag beslist, volgens het vonnis waarover het ANP beschikt. De ondernemer en realityster had een kort geding aangespannen tegen de koper om af te dwingen dat de verkoop van zijn tien Nederlandse vakantieparken doorgaat.

4 uur geleden