Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder bedrijven naar Nederland door coronacrisis en concurrentie

Minder bedrijven naar Nederland door coronacrisis en concurrentie

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft in 2020 een stuk minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerdere jaren. Dat komt doordat bedrijfsinvesteringen door de coronacrisis onder druk staan en door toenemende concurrentie rond het aantrekken van bedrijven. Dat meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Vorig jaar kozen 305 internationale ondernemingen voor Nederland, waaronder producent van vleesvervangers Beyond Meat. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de brexit. In 2019 koos een recordaantal van 397 buitenlandse bedrijven voor Nederland, waarvan wederom 78 wegens de brexit.

De ruim 300 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen verwachten in de eerste drie jaar ruim 8600 directe banen te creëren en 1,9 miljard euro te investeren, aldus de NFIA. "Deze internationale bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie", zegt demissionair minister Bas van 't Wout van Economische Zaken.

Problemen

Van 't Wout wil zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft voor buitenlandse bedrijven door te investeren in onderzoek, ontwikkeling, innovatie en infrastructuur. Dat versterkt volgens de minister het vestigings- en investeringsklimaat in Nederland.

De NFIA laat weten dat buitenlandse bedrijven tegen verschillende problemen aanlopen waardoor het juist lastiger wordt om ze in Nederland te laten investeren. Zo kunnen ondernemers door onduidelijkheden rond de stikstofcrisis moeilijk een plek vinden om te bouwen. Ook groeit in verschillende sectoren het tekort aan gespecialiseerd personeel en onderzoeksruimte. "Daarbij zijn fiscale maatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren niet doorgezet of versoberd", aldus de NFIA.

Brexit-bedrijven

Een op de vier bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder deze 'brexit-bedrijven' vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Sinds het brexit-referendum in juni 2016 hebben 218 van dit soort bedrijven voor Nederland gekozen.

Ook nu er een deal is gesloten met het Verenigd Koninkrijk blijft Nederland in trek. De NFIA is momenteel in gesprek met 550 bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft daarvan is Brits. Het gaat volgens de NFIA om bedrijven voor wie het een probleem is wanneer ze de Europese markt niet binnen 24 uur kunnen bereiken, zoals groente- en fruitverkopers.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

50 minuten geleden
AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

2 uur geleden
Toshiba verdwijnt na bijna driekwart eeuw van de beurs

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel en technologisch concern Toshiba wordt na 74 jaar van de beurs gehaald. Het concern maakte bekend dat voldoende aandeelhouders een bod op het bedrijf van een Japans consortium steunen. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de beursnotering in Tokio te beëindigen.

2 uur geleden
Bedrijven investeren ruim 3 procent meer

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals personenauto's, overige wegvervoer en vliegtuigen en gebouwen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni namen de bedrijfsinvesteringen nog met 7 procent toe.

2 uur geleden
Werkloosheid blijft ongewijzigd op 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in augustus onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Ondanks dat de Nederlandse economie afgelopen kwartaal in een recessie is beland blijft de arbeidsmarkt nog altijd erg krap. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel licht toe in bijna alle sectoren.

3 uur geleden
Stemming onder consumenten iets minder negatief

DEN HAAG (ANP) - De stemming onder consumenten was in september iets minder negatief dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen blijft echter al ruim vier jaar onafgebroken negatief. In augustus liet het consumentenvertrouwen nog een lichte verslechtering zien. Het oordeel over het economische klimaat verslechterde in september iets, terwijl de koopbereidheid van consumenten een fractie minder negatief was.

3 uur geleden
Arbodiensten: verzuim verder gedaald, vaker uitval door stress

SON (ANP) - Werkgevers hadden in augustus van dit jaar een stuk minder last van werknemers die uitvielen door ziekte dan eerder dit jaar. Het gemiddelde verzuimpercentage lag vorige maand op 4 procent, berekenden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Dat was in februari nog 5,1 procent.

4 uur geleden