Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder bedrijven naar Nederland door coronacrisis en concurrentie

Minder bedrijven naar Nederland door coronacrisis en concurrentie

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft in 2020 een stuk minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerdere jaren. Dat komt doordat bedrijfsinvesteringen door de coronacrisis onder druk staan en door toenemende concurrentie rond het aantrekken van bedrijven. Dat meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Vorig jaar kozen 305 internationale ondernemingen voor Nederland, waaronder producent van vleesvervangers Beyond Meat. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de brexit. In 2019 koos een recordaantal van 397 buitenlandse bedrijven voor Nederland, waarvan wederom 78 wegens de brexit.

De ruim 300 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen verwachten in de eerste drie jaar ruim 8600 directe banen te creƫren en 1,9 miljard euro te investeren, aldus de NFIA. "Deze internationale bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie", zegt demissionair minister Bas van 't Wout van Economische Zaken.

Problemen

Van 't Wout wil zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft voor buitenlandse bedrijven door te investeren in onderzoek, ontwikkeling, innovatie en infrastructuur. Dat versterkt volgens de minister het vestigings- en investeringsklimaat in Nederland.

De NFIA laat weten dat buitenlandse bedrijven tegen verschillende problemen aanlopen waardoor het juist lastiger wordt om ze in Nederland te laten investeren. Zo kunnen ondernemers door onduidelijkheden rond de stikstofcrisis moeilijk een plek vinden om te bouwen. Ook groeit in verschillende sectoren het tekort aan gespecialiseerd personeel en onderzoeksruimte. "Daarbij zijn fiscale maatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren niet doorgezet of versoberd", aldus de NFIA.

Brexit-bedrijven

Een op de vier bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder deze 'brexit-bedrijven' vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Sinds het brexit-referendum in juni 2016 hebben 218 van dit soort bedrijven voor Nederland gekozen.

Ook nu er een deal is gesloten met het Verenigd Koninkrijk blijft Nederland in trek. De NFIA is momenteel in gesprek met 550 bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft daarvan is Brits. Het gaat volgens de NFIA om bedrijven voor wie het een probleem is wanneer ze de Europese markt niet binnen 24 uur kunnen bereiken, zoals groente- en fruitverkopers.

Meer uit Financieel

Beleggers komende beursweek druk met kwartaalcijfers en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het komende week druk met het analyseren van de kwartaalcijfers van veel bedrijven. Van fondsen met een beursnotering in Amsterdam komen onder andere ASML en Just Eat Takeaway met cijfers, evenals enkele zwaargewichten uit de Verenigde Staten. Daarnaast is er aandacht voor de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag een nieuw rentebesluit bekendmaakt.

11 uur geleden
Engie heft Nederlandse laadpalenmaker EVBox op

AMSTERDAM (ANP) - Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

13 uur geleden
Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet met het Rijk, gemeenten en provincies "afdwingbare afspraken" maken die ervoor zorgen dat jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven, betoogt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Dat zou een goed middel zijn tegen het tekort aan woningen in Nederland, zegt hij in praatprogramma WNL Op Zondag.

15 uur geleden
Duitse sociaaldemocraten gaan campagne in met belastingverlaging

BERLIJN (ANP) - De Duitse sociaaldemocraten gaan de aanstaande verkiezingscampagne in met de belofte de belastingen voor de meeste Duitsers te verlagen. De SPD van bondskanselier Olaf Scholz mikt er tegelijkertijd op om voor de 1 procent met de hoogste inkomens de belastingen te verhogen, meldt persbureau dpa op basis van een conceptresolutie die de partijtop zondag aanneemt.

17 uur geleden
China: nog grote verschillen bij gesprekken met EU over heffingen

BRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.

1 dag geleden
Hoger bod Frasers op handtassenmerk Mulberry na eerdere afwijzing

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.

1 dag geleden
Fitch waarschuwt voor verlaging Franse kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.

1 dag geleden