Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder bedrijfsopheffingen bij restaurants en cafetaria's

Minder bedrijfsopheffingen bij restaurants en cafetaria's

DEN HAAG (ANP) - Restaurants en cafetaria's hebben in het eerste kwartaal zelf relatief minder vaak hun bedrijf beëindigd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal bedrijfsopheffingen van dit soort ondernemingen aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal stopten 100 restaurants waar meerdere mensen werkten. Het statistiekbureau telde hier een jaar eerder nog 140 bedrijfsopheffingen. Ook besloten 105 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen de deuren te sluiten. In het eerste kwartaal van 2020 gebeurde dit nog bij 135 ondernemingen.

De stevige afnames hangen mogelijk samen met de coronasteun van de overheid. De horeca gaat door de maandenlange gedwongen sluiting en strenge beperkingen wel door een hele moeilijke periode.

Het CBS telde afgelopen kwartaal over de gehele linie minder opgeheven bedrijven. Het ging in totaal om ruim 30.000 bedrijven, dik 9000 minder dan een jaar terug. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven waar slechts één persoon werkzaam was. Het aantal opgeheven bedrijven waar meer mensen actief waren lag met 4655 sluitingen wel iets hoger dan een jaar eerder.

De meeste bedrijfsopheffingen werden geteld bij de organisatie-adviesbureaus. Ook stopten er relatief veel kledingwebwinkels, komt naar voren uit de statistieken. Wat precies de reden was van de sluitingen komt niet uit de cijfers naar voren.

Tegelijkertijd zijn er ook weer zo'n 57.000 nieuwe bedrijven opgericht. Dat aantal lag ongeveer even hoog als in het eerste kwartaal van 2020. Dit betekent dat het totaal aantal bedrijven in Nederland blijft toenemen. Er komen de laatste tijd vooral veel nieuwe webwinkels bij. Ondanks de coronacrisis staan de restaurants ook nog in de top 10 als het gaat om oprichtingen van bedrijven met meer dan één werkzame persoon. Wel werden er bijna een derde minder restaurants gestart dan een jaar geleden. Het aantal opgerichte cafetaria’s, lunchrooms en snackbars was gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

Meer uit Financieel

Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

4 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

5 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

5 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

6 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

6 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

7 uur geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

1 dag geleden