Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder aardgas verbruikt vanwege flink opgelopen gasprijzen

Minder aardgas verbruikt vanwege flink opgelopen gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Het aardgasverbruik in Nederland is vorig jaar gedaald vanwege de flink opgelopen gasprijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat elektriciteitscentrales door de situatie in de markt vaker kozen voor bijvoorbeeld kolen om stroom op te wekken. Ook het gasverbruik van de industrie werd teruggeschroefd.

In totaal is er ongeveer 40 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Dat is 2 miljard minder dan een jaar eerder. Slechts een deel hiervan is opgemaakt door huishoudens.

Volgens het CBS schommelt het totale gasverbruik in Nederland sinds 2012 tussen de 38 miljard en 44 miljard kubieke meter. Maar de vergelijking met eerdere jaren gaat ook een beetje mank omdat het 2021 in relatief koud was. In de eerste maanden van vorig jaar lag het verbruik daarom ook nog hoger dan in 2020. Pas vanaf juni sloeg het beeld om.

De gasprijzen stijgen de laatste dagen flink door de oorlog in Oekraïne. Maar Rusland legde in de loop van vorig jaar al de toevoer van gas aan banden. Dat gebeurde juist op het moment dat de vraag naar energie sterk aantrok na de lockdowns wegens de coronapandemie.

Als puur gekeken wordt naar het gasverbruik voor de stroomproductie dan pakken de cijfers heftiger uit. Uiteindelijk is hiervoor 29 procent minder gas gebruikt. Volgens het statistiekbureau is die afname opgevangen door zowel een hogere import van stroom als door elektriciteitsproductie via bijvoorbeeld windmolens en kolencentrales.

Uit de cijfers komt verder naar voren dat de invoer van gas vorig jaar lager lag dan een jaar eerder. Er kwam 13,4 miljard kubieke meter binnen, tegen 18,8 miljard in 2020. Deze afname hangt volgens het CBS eveneens samen met de hoge gasprijs en de schaarste aan gas op de Europese markt.

De eigen gasopslag is daarnaast geslonken. Eind december zat er nog 5 miljard kubieke meter in de ondergrondse opslagen, terwijl de voorraad eind 2020 nog 11 miljard kubieke meter was.

Enkele jaren terug was Nederland nog netto-exporteur van gas, maar door het afbouwen van de gaswinning in Groningen zijn we afhankelijker geworden van gas uit het buitenland. Vorig jaar werd er wederom minder gas uit de grond gehaald. Alle gasvelden samen waren goed voor 20,6 miljard kubieke meter, waar dit in 2020 nog 22,8 miljard was.

Meer uit Financieel

Webwinkel Shein gaat meer producten testen na waarschuwing EU

SINGAPORE (ANP/RTR) - Webwinkel Shein, vooral bekend om zijn goedkope fastfashionkleding, gaat meer testen uitvoeren om de veiligheid en kwaliteit van zijn producten te verbeteren. De stap volgt op de waarschuwing van de Europese Unie dat het van oorsprong Chinese bedrijf meer moet doen bij het naleven van Europese regels voor consumentenbescherming, anders dreigen er boetes.

1 uur geleden
Moederbedrijf Louis Vuitton ziet meer zuinigheid Chinese toerist

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse luxeconcern LVMH, moederbedrijf van onder meer Louis Vuitton, Christian Dior en Moët & Chandon, ziet meer zuinigheid bij Chinese toeristen. Volgens LVMH-topbestuurder Stéphane Bianchi gaan Chinezen minder vaak naar het buitenland op reis en als ze wel gaan dan geven ze minder uit. Chinese toeristen zijn juist een belangrijke bron van inkomsten voor LVMH als ze Frankrijk bezoeken of dutyfree shoppen op vliegvelden.

1 uur geleden
Bloomberg: meer interesse in overname BP-motoroliemerk Castrol

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Meer partijen hebben interesse in een overname van motoroliemerk Castrol dat door het Britse olieconcern BP in de verkoop zou zijn gezet. Volgens persbureau Bloomberg hebben ook het Indiase conglomeraat Reliance Industries en investeringsmaatschappijen Apollo Global Management en Lone Star Funds hun oog laten vallen op Castrol.

3 uur geleden
China bezorgd over EU-dumpingonderzoek Chinese autobanden

BEIJING (ANP/RTR) - China is erg bezorgd over een onderzoek dat de Europese Commissie is begonnen naar het vermeende dumpen van goedkope Chinese autobanden op de Europese markt. Dat onderzoek volgt op klachten van de Europese autobandenindustrie over Chinese bandenfabrikanten.

4 uur geleden
Slowaakse centralebankpresident Kazimir schuldig aan corruptie

PEZINOK (ANP/RTR) - Een Slowaakse rechtbank heeft centralebankpresident Peter Kazimir van het land schuldig bevonden aan corruptie. Het gespecialiseerde strafhof oordeelde donderdag dat Kazimir, die ook bestuurslid is van de Europese Centrale Bank (ECB), een boete van 200.000 euro moet betalen of een gevangenisstraf van een jaar moet uitzitten.

4 uur geleden
Franse bankpresident: verdere renteverlaging ECB mogelijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau denkt dat een verdere renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) bij de vergadering van volgende week mogelijk is. Volgens Villeroy zal de inflatie in de eurozone namelijk verder afzwakken en is er ook geen grote kans dat die weer aangewakkerd wordt door de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.

5 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na blokkade heffingen Trump door rechter

TOKIO (ANP) - De Aziatische beurzen gingen donderdag omhoog. Beleggers reageerden positief op de uitspraak van een federale rechtbank in de Verenigde Staten. Een handelshof in New York oordeelde dat president Donald Trump zijn bevoegdheden te buiten is gegaan door algemene heffingen op te leggen voor invoer uit landen die meer aan de VS verkopen dan ze inkopen. De regering-Trump tekent beroep aan tegen de uitspraak.

7 uur geleden

Oh Oh...
Zo te zien gebruik je een adblocker.

We begrijpen je voorkeur om ZeelandNet bannervrij te bekijken. Maar ja, we zijn wel afhankelijk van advertenties om onze website rendabel te houden. Zo kun je o.a. nieuwsartikelen gratis blijven lezen.

Zou je willen overwegen ons te whitelisten, zodat we de content kunnen blijven bieden waarvoor je vandaag naar ZeelandNet kwam?

Dank je wel!