Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder aardgas verbruikt vanwege flink opgelopen gasprijzen

Minder aardgas verbruikt vanwege flink opgelopen gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Het aardgasverbruik in Nederland is vorig jaar gedaald vanwege de flink opgelopen gasprijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat elektriciteitscentrales door de situatie in de markt vaker kozen voor bijvoorbeeld kolen om stroom op te wekken. Ook het gasverbruik van de industrie werd teruggeschroefd.

In totaal is er ongeveer 40 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Dat is 2 miljard minder dan een jaar eerder. Slechts een deel hiervan is opgemaakt door huishoudens.

Volgens het CBS schommelt het totale gasverbruik in Nederland sinds 2012 tussen de 38 miljard en 44 miljard kubieke meter. Maar de vergelijking met eerdere jaren gaat ook een beetje mank omdat het 2021 in relatief koud was. In de eerste maanden van vorig jaar lag het verbruik daarom ook nog hoger dan in 2020. Pas vanaf juni sloeg het beeld om.

De gasprijzen stijgen de laatste dagen flink door de oorlog in Oekraïne. Maar Rusland legde in de loop van vorig jaar al de toevoer van gas aan banden. Dat gebeurde juist op het moment dat de vraag naar energie sterk aantrok na de lockdowns wegens de coronapandemie.

Als puur gekeken wordt naar het gasverbruik voor de stroomproductie dan pakken de cijfers heftiger uit. Uiteindelijk is hiervoor 29 procent minder gas gebruikt. Volgens het statistiekbureau is die afname opgevangen door zowel een hogere import van stroom als door elektriciteitsproductie via bijvoorbeeld windmolens en kolencentrales.

Uit de cijfers komt verder naar voren dat de invoer van gas vorig jaar lager lag dan een jaar eerder. Er kwam 13,4 miljard kubieke meter binnen, tegen 18,8 miljard in 2020. Deze afname hangt volgens het CBS eveneens samen met de hoge gasprijs en de schaarste aan gas op de Europese markt.

De eigen gasopslag is daarnaast geslonken. Eind december zat er nog 5 miljard kubieke meter in de ondergrondse opslagen, terwijl de voorraad eind 2020 nog 11 miljard kubieke meter was.

Enkele jaren terug was Nederland nog netto-exporteur van gas, maar door het afbouwen van de gaswinning in Groningen zijn we afhankelijker geworden van gas uit het buitenland. Vorig jaar werd er wederom minder gas uit de grond gehaald. Alle gasvelden samen waren goed voor 20,6 miljard kubieke meter, waar dit in 2020 nog 22,8 miljard was.

Meer uit Financieel

Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

51 minuten geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

8 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

11 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

12 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

12 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

15 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden