Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder aardgas verbruikt vanwege flink opgelopen gasprijzen

Minder aardgas verbruikt vanwege flink opgelopen gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Het aardgasverbruik in Nederland is vorig jaar gedaald vanwege de flink opgelopen gasprijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat elektriciteitscentrales door de situatie in de markt vaker kozen voor bijvoorbeeld kolen om stroom op te wekken. Ook het gasverbruik van de industrie werd teruggeschroefd.

In totaal is er ongeveer 40 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Dat is 2 miljard minder dan een jaar eerder. Slechts een deel hiervan is opgemaakt door huishoudens.

Volgens het CBS schommelt het totale gasverbruik in Nederland sinds 2012 tussen de 38 miljard en 44 miljard kubieke meter. Maar de vergelijking met eerdere jaren gaat ook een beetje mank omdat het 2021 in relatief koud was. In de eerste maanden van vorig jaar lag het verbruik daarom ook nog hoger dan in 2020. Pas vanaf juni sloeg het beeld om.

De gasprijzen stijgen de laatste dagen flink door de oorlog in Oekraïne. Maar Rusland legde in de loop van vorig jaar al de toevoer van gas aan banden. Dat gebeurde juist op het moment dat de vraag naar energie sterk aantrok na de lockdowns wegens de coronapandemie.

Als puur gekeken wordt naar het gasverbruik voor de stroomproductie dan pakken de cijfers heftiger uit. Uiteindelijk is hiervoor 29 procent minder gas gebruikt. Volgens het statistiekbureau is die afname opgevangen door zowel een hogere import van stroom als door elektriciteitsproductie via bijvoorbeeld windmolens en kolencentrales.

Uit de cijfers komt verder naar voren dat de invoer van gas vorig jaar lager lag dan een jaar eerder. Er kwam 13,4 miljard kubieke meter binnen, tegen 18,8 miljard in 2020. Deze afname hangt volgens het CBS eveneens samen met de hoge gasprijs en de schaarste aan gas op de Europese markt.

De eigen gasopslag is daarnaast geslonken. Eind december zat er nog 5 miljard kubieke meter in de ondergrondse opslagen, terwijl de voorraad eind 2020 nog 11 miljard kubieke meter was.

Enkele jaren terug was Nederland nog netto-exporteur van gas, maar door het afbouwen van de gaswinning in Groningen zijn we afhankelijker geworden van gas uit het buitenland. Vorig jaar werd er wederom minder gas uit de grond gehaald. Alle gasvelden samen waren goed voor 20,6 miljard kubieke meter, waar dit in 2020 nog 22,8 miljard was.

Meer uit Financieel

Guardian: inclusieve reclames verhogen omzet, blijkt uit studie

OXFORD (ANP) - Bedrijven die diversiteit en inclusiviteit promoten in hun reclames hebben een hogere omzet en winst. Dit blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit een studie die maandag verschijnt van de Unstereotype Alliance, een coalitie van de advertentiebranche die is samengebracht door de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.

2 uur geleden
Beleggers kijken komende beursweek vooral naar rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben komende beursweek vooral aandacht voor het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten op woensdag. Over het algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in jaren verlaagt om de economie vooruit te helpen.

3 uur geleden
Staking bij Boeing kan nog een tijdje duren, zegt vakbondsleider

SEATTLE (ANP/RTR) - De staking bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kan nog wel een tijdje duren. Dit zegt vakbondsleider John Holden zaterdag in een interview met National Public Radio (NPR).

4 uur geleden
Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN (ANP/DPA) - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij de Duitse landsgrenzen. Die zijn bedoeld tegen illegale immigratie, maar Juncker zegt dat de controles forenzen tegenwerken en het principe van open grenzen in het Schengengebied kunnen ondermijnen.

7 uur geleden
Krant: uitgever Axel Springer staat op het punt op te splitsen

BERLIJN (ANP) - Krantenuitgever Axel Springer, bekend van titels als Bild en Politico, staat op het punt op te splitsen. Topman Mathias Döpfner en de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR hebben een deal hierover bijna rond en bespreken die naar verwachting aanstaande donderdag met de raad van toezicht. Dit melden vier ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

9 uur geleden
190.000 liter water nodig voor blussen elektrische Tesla-truck

LIVERMORE (ANP/AFP) - Bij het blussen van een elektrische vrachtwagen van Tesla die in brand was gevlogen na een ongeluk, moesten Amerikaanse brandweerlieden ongeveer 190.000 liter water gebruiken, meldde de National Transportation Safety Board (NTSB). De vrachtwagen, bestuurd door een Tesla-medewerker, raakte van de weg, botste tegen een boom en vloog vervolgens in brand. De bestuurder raakte niet gewond.

1 dag geleden
Zweden wil immigranten stimuleren tot terugkeer met hoge subsidie

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Zweden wil meer immigranten stimuleren om terug te keren door de subsidies voor vrijwillige repatriëring aanzienlijk te verhogen. Vanaf 2026 ondersteunt de centrumrechtse regering, gesteund door de nationalistische Zweden Democraten, buitenlanders die naar hun land van herkomst terugkeren, tot wel 350.000 Zweedse kroon (30.000 euro). Deze betaling vervangt de huidige subsidie van 10.000 kroon plus een vergoeding voor reiskosten.

1 dag geleden