Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder aardbevingen Groningen, maar aantal zware bevingen gelijk

Minder aardbevingen Groningen, maar aantal zware bevingen gelijk

DE BILT (ANP) - In het Groningerveld zijn afgelopen jaar 52 aardbevingen door gaswinning gemeten. Dat zijn er een stuk minder dan een jaar eerder. Toen werden 72 zogeheten geïnduceerde aardbevingen gemeten, bevingen met een niet-natuurlijke oorzaak, zoals gaswinning. Dat meldt het KNMI op basis van het jaaroverzicht van aardbevingen.

Het aantal zware bevingen in Groningen is echter gelijk gebleven. In 2022 telde het KNMI twaalf bevingen met een magnitude van 1,5 en hoger, evenveel als een jaar eerder. "Door alleen naar de aardbevingen met een kracht van 1,5 en hoger te kijken, kunnen de verschillende jaren met elkaar vergeleken worden", aldus het KNMI. In 2020 werden in het Groningerveld zestien bevingen gemeten zwaarder dan 1,5.

De zwaarste beving werd afgelopen jaar gemeten bij Wirdum op 8 oktober met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter . Die beving "behoort tot de tien zwaarste geïnduceerde aardbevingen", aldus het KNMI. De zwaarste beving ooit in Groningen had een magnitude van 3,6 en was in augustus 2012 in Huizinge.

65 aardbevingen

Verder werd bij het Groningse Uithuizen ook een reeks van zeven bevingen kort achter elkaar gemeten. Die reeks begon op 19 augustus en eindigde met een magnitude 2,7 op 24 september.

In totaal waren er 65 aardbevingen afgelopen jaar in heel Nederland, waarvan 58 geïnduceerd. Dat is in beide opzichten een daling vergeleken met 2021, toen er 95 aardbevingen werden gemeten waarvan 75 door gaswinning. Alle zeven natuurlijke aardbevingen werden afgelopen jaar gemeten in het zuiden van het land. Dat zijn aardbevingen die het gevolg zijn van het schuiven van aardplaten. Deze hadden een magnitude tussen de 0,3 en 1,2 en waren niet voelbaar.

Meer uit Binnenland

Gemeenten vragen Rijkswaterstaat om maatregelen Haringvlietbrug

MIDDELHARNIS (ANP) - De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard hebben Rijkswaterstaat "met spoed" gevraagd maatregelen te treffen om "de verkeersoverlast bij de Haringvlietbrug op te lossen", meldden ze woensdag. Ze wijzen op "problemen door storingen" bij de brug. "Daardoor konden slagbomen niet open of dicht of sloot de klep niet."

50 seconden geleden
Schoof: Gaza-demonstratie laat zorgen Nederlanders zien

BRUSSEL (ANP) - De grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid rond Israël heeft wat premier Dick Schoof betreft "aangegeven dat er echt ontzettend veel mensen zijn in Nederland die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Gaza." De premier reageerde nog niet eerder op de protestbijeenkomst van zondag in Den Haag, ondanks meerdere verzoeken.

4 minuten geleden
Politiechef wil niks zeggen over wanneer auto in water belandde

WINSCHOTEN (ANP) - De politie wil nog niets zeggen over wanneer de auto met hierin Jeffrey, Emma en hun vader in het water is beland in Winschoten. In gesprek met een verslaggever van het ANP noemt de politiechef van de politie Groningen Frank Smilda dat te vroeg.

52 minuten geleden
Keijzer: 'er moet iets bewegen' rond huurbevriezing

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer ziet het plan om de corporatiehuren twee jaar te bevriezen niet voor zich met de compensatie zoals de coalitie die heeft bedacht. "Uiteindelijk zal hier iets moeten bewegen", zei ze in een debat. "Óf de compensatie beweegt, óf de taak die aan mij meegegeven is en waar ik hartstochtelijk mee aan de slag ben gegaan moet bewegen."

56 minuten geleden
Aanhouding 23-jarige man in zaak zwaargewonde op dak in Amsterdam

HOORN (ANP) - Een 23-jarige man uit Hoorn is woensdag aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een incident waarbij vorige maand in Amsterdam een 24-jarige man zwaargewond werd aangetroffen op het dak van een garage onderaan een flat aan de Osdorper Ban in Amsterdam.

1 uur geleden
Agema botst hard met Kamer en PVV over commercialisering in zorg

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten commercialisering in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.

1 uur geleden
Kamerbrede zorgen over passend onderwijs en thuiszitters

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over hoe het passend onderwijs momenteel wordt ingevuld. Volgens politici van links tot rechts gaat het mis bij het aantal thuiszittende leerlingen, de wachtlijsten voor speciaal onderwijs en leerlingenvervoer.

1 uur geleden