Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder aanbod huizen mede door wachtende doorstromers, zegt NVM

Minder aanbod huizen mede door wachtende doorstromers, zegt NVM

UTRECHT (ANP) - Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

Volgens haar is het een neerwaartse spiraal. "Tien jaar terug was het precies andersom, toen was het aanbod fors hoger en gingen mensen eerst hun huis verkopen. Maar hoe minder er te koop staat, hoe minder doorstromers de gok nemen om eerst hun huis te verkopen", legt ze uit. Daaraan voegt ze toe dat woningen nu ook sneller worden verkocht.

Ook de vele starters zorgen ervoor dat het aanbod krap blijft, aldus Gerssen. Zij laten namelijk geen huis achter dat in de verkoop kan. NVM meldde eerder donderdag dat in het eerste kwartaal van dit jaar 15 procent minder huizen te koop zijn gezet dan in het kwartaal daarvoor. Het aanbod op de markt droogt daarmee volgens de NVM op.

Mooiere foto's

Gerssen verwacht dat het aanbod dit kwartaal toeneemt en meer mensen hun huis te koop zetten. "Als ze hun woning niet per se in het eerste kwartaal moeten verkopen, wachten ze tot in de lentemaanden. Dan kunnen er mooiere foto's worden gemaakt." Ook vanuit de nieuwbouw verwacht de NVM komende drie maanden meer aanbod.

De stijgende huizenprijzen geeft eigenaren komende maanden wel vertrouwen dat ze hun huis voor een hogere prijs kunnen verkopen, wat goed is voor de doorstroming. Voor kopers ziet dit kwartaal er volgens Gerssen ook beter uit, omdat de rente en de woonlasten naar verwachting licht dalen.

Tijdelijke huurwoningen

Het tekort aan te koop staande huizen is volgens haar alleen op te lossen door meer nieuwe woningen bij te bouwen, maar ook met meer tijdelijke huurwoningen. "Als je twee tot drie jaar moet wachten op een nieuwe woning, dan wacht je ook op het verkopen van je woning. Als je in een tijdelijke huurwoning kan wonen, dan kan je wel je huis verkopen."

Meer uit Financieel

Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

9 minuten geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

35 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden