Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljonairs keren Afrikaans continent massaal de rug toe

Miljonairs keren Afrikaans continent massaal de rug toe

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Het aantal miljonairs in Afrika is de afgelopen tien jaar met 20.000 gedaald. Veel rijke Afrikanen ontvluchten het continent of zagen hun kapitaal slinken door dalende koersen.

Afrika, met ruim 1,2 miljard inwoners, telt nu ongeveer 135.200 mensen met een vermogen van een miljoen dollar of meer, een daling van 8 procent ten opzichte van 2013, volgens een rapport van Henley & Partners, een Londens bureau dat investeerders adviseert over migratie. Ruim 340 inwoners beschikken over een vermogen van meer dan 10 miljoen. Het continent telt 21 miljardairs. Samen zijn ze goed voor circa 2,5 biljoen dollar (ongeveer 2,4 biljoen euro).

"Afrikaanse aandelenmarkten presteren ondermaats ten opzichte van hun wereldwijde concurrenten, lokale vastgoedmarkten hebben te kampen met tegenwind en valuta's worden steeds minder waard ten opzichte van de dollar," stelt het adviesbureau. "Afrikaanse investeerders hebben hun vermogen op meerdere fronten zien afnemen."

Stroomuitval en misdaad

Zuid-Afrika, dat meer dan twee keer zoveel vermogende particulieren heeft als elk ander Afrikaans land, heeft de afgelopen tien jaar 20 procent van zijn miljonairs zien vertrekken, onder meer door aanhoudende stroomuitval, misdaad en corruptie. In die tijd is de Zuid-Afrikaanse rand bijna de helft in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Egypte en Nigeria, waar na Zuid-Afrika de meeste rijken wonen, worstelen met een uit de hand lopende inflatie en een tekort aan vreemde valuta.

Toch zal het aantal miljonairs in Afrika de komende tien jaar naar verwachting met 65 procent stijgen, aldus het rapport. Die toename zal zich vooral voordoen in landen als Mauritius, Namibië, Marokko, Zambia, Kenia, Oeganda en Rwanda. "Mauritius, met zijn stabiele bestuur en gunstige belastingstelsel, zal naar verwachting een opmerkelijke groei van 95 procent doormaken, waardoor het een van de snelst groeiende vermogensmarkten ter wereld wordt", aldus het rapport.

Meer uit Financieel

AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

NEW YORK (ANP) - Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Verder zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex weer onder de 40.000 punten, na vrijdag voor het eerst boven die symbolische puntengrens te zijn gesloten.

6 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.

9 uur geleden
Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers. Het aandeel Ryanair ging daarop omlaag.

11 uur geleden
Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

12 uur geleden
Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

12 uur geleden
Alphabet bij winnaars Wall Street, Dow weer onder 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet hoorde maandag bij de winnaars op Wall Street. Het Amerikaanse techconcern heeft aangekondigd 1 miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn belangrijkste datacentrum in Finland. De locatie is interessant voor Google door de gemakkelijke toegang tot groene energie. Het aandeel noteerde in de eerste handelsminuten in New York 0,8 procent hoger.

13 uur geleden
Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Tata Steel heeft een deal gesloten met de Britse stroomnetbeheerder National Grid voor het bouwen van nieuwe energie-infrastructuur. Die is nodig om de vestiging in Port Talbot in Wales te vergroenen. Volgens het staalconcern gaat het om een belangrijke stap in de overschakeling van vervuilende hoogovens op een "ultramoderne" vlamboogoven.

14 uur geleden