Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenenverlies vleesverwerker Vion door moeilijke marktsituatie

Miljoenenverlies vleesverwerker Vion door moeilijke marktsituatie

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft het jaar 2021 afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro. De onderneming gaat naar eigen zeggen gebukt onder moeilijke marktomstandigheden. Zo werd door de coronapandemie en de Afrikaanse varkensgriep de export van vlees vanuit Duitsland, waar Vion meerdere productielocaties heeft, naar met name China beperkt. Verder kampte het bedrijf met de hoge inflatie. Ook de personeelskosten liepen fors op. Een jaar eerder boekte Vion nog een winst van 59 miljoen euro.

De omzet daalde in 2021 op jaarbasis met dik 6 procent tot 4,6 miljard euro. Deze daling was vooral het gevolg van lagere prijzen voor varkensvlees. Door de mindere export naar China, waar overigens ook minder vraag was naar varkensvlees, was in Europa sprake van een overschot. Daardoor daalden de prijzen fors. Het verkoopvolume daalde met nog geen 2 procent.

Bij het rundvlees was de situatie andersom. Het aanbod daalde, terwijl de vraag op niveau bleef. Gedurende het jaar werden runderen duurder. De prijsstijging had effect op de marges van Vion, die de hogere prijzen niet volledig kon doorberekenen aan klanten. Verder voelde Vion het effect van de nieuwe wetgeving in Duitsland om flexwerkers uit de sector te weren. In alle Duitse Vion-locaties kregen gedetacheerde medewerkers een vast dienstverband, met de daarmee gepaard gaande extra kosten voor het bedrijf.

Vion merkt verder op dat de oorlog in Oekraïne impact zal hebben op de voedselketens. Vion doet geen zaken in Rusland en beperkt in Oekraïne. Toch verwacht het bedrijf in de nasleep van de oorlog hogere inkoopprijzen van vee. Dat komt mede door de prijsstijgingen van grondstoffen voor veevoer en hogere energiekosten. Dit zal uiteindelijk ook doorwerken in de prijzen die consumenten voor vlees en vleesproducten gaan betalen, aldus het bedrijf.

Meer uit Financieel

Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

21 minuten geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

2 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

3 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

5 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

5 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

7 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

7 uur geleden