Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenensteun Rijk voor daklozenopvang Utrecht

Miljoenensteun Rijk voor daklozenopvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht krijgt ruim 22 miljoen euro van het Rijk om dakloosheid in de stad en de regio eromheen fors terug te dringen. Utrecht wil met het geld tweehonderd huizen bouwen voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Bovendien krijgen de bewoners zorg en begeleiding.

In Utrecht wordt het in de daklozenopvang steeds drukker. De druk op de begeleiding neemt fors toe. De wachtlijsten voor een eigen woning voor mensen die dakloos zijn geweest, worden steeds langer.

Daarom komt de steun van het Rijk volgens wethouder Maarten van Ooijen (maatschappelijke ondersteuning) als geroepen. "Met dit geld gaan wij aan de slag om de druk op de opvang te verminderen en de terugval naar dakloosheid te voorkomen. De toekenning van het budget van het Rijk is grotendeels wat we nodig hebben om dit plan ten uitvoer te brengen."

Stabiele woonplek

Met de nieuwe woningen wil Utrecht mensen die dakloos zijn geraakt, gelijk een stabiele woonplek geven. Het is de bedoeling dat zij niet in de nachtopvang, wat een tijdelijke oplossing is, terechtkomen. "Vanuit deze basis kunnen zij een nieuwe start maken en krijgen zij hulp bij bijvoorbeeld het wegwerken van schulden", zegt een woordvoerder van de gemeente. Per individu bekijken begeleiders welke hulp iemand nodig heeft.

Het gaat om verschillende soorten zelfstandige woonplekken, zoals om tijdelijke huisvesting die een jaar of tien blijft staan. Dit zijn een soort luxe containerwoningen. Maar ook om nieuwbouwwoningen van woningbouwcorporaties en om huizen van corporaties die worden gerenoveerd en waarin plekken worden vrijgemaakt voor dit plan. Het doel is om mensen die dakloos zijn geraakt zoveel mogelijk te mengen met andere bewoners. De woningen komen niet alleen in Utrecht te staan, maar ook in vijftien andere gemeentes rondom de stad.

Meer uit Binnenland

Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

24 minuten geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

28 minuten geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

30 minuten geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

2 uur geleden
Sterfdag Anton de Kom voor het eerst officieel herdacht in Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn is woensdagavond stilgestaan bij de 79e sterfdag van Anton de Kom. Het is voor het eerst dat de sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder en schrijver officieel is herdacht op de erebegraafplaats waar hij begraven ligt.

2 uur geleden
Overijssel trekt 16 miljoen euro uit voor leefbaarheid platteland

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel trekt opnieuw miljoenen uit om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten (39-7) stemde woensdag in met een investering van 16 miljoen euro. In de vorige Statenperiode (2020-2023) had Overijssel al bijna 4 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een stimuleringsregeling.

5 uur geleden
Alternatieve kunstmest mogelijk eind dit jaar toegestaan

DEN HAAG (ANP) - "Als alles meezit" worden Europese regels eind dit jaar aangepast om kunstmest dat is gemaakt van dierlijke mest toe te staan. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit zogeheten Renure is veel hoop gevestigd om mestoverschotten op te vangen, maar de Europese Commissie heeft het gebruik ervan nog niet toegelaten.

5 uur geleden