Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenensteun Rijk voor daklozenopvang Utrecht

Miljoenensteun Rijk voor daklozenopvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht krijgt ruim 22 miljoen euro van het Rijk om dakloosheid in de stad en de regio eromheen fors terug te dringen. Utrecht wil met het geld tweehonderd huizen bouwen voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Bovendien krijgen de bewoners zorg en begeleiding.

In Utrecht wordt het in de daklozenopvang steeds drukker. De druk op de begeleiding neemt fors toe. De wachtlijsten voor een eigen woning voor mensen die dakloos zijn geweest, worden steeds langer.

Daarom komt de steun van het Rijk volgens wethouder Maarten van Ooijen (maatschappelijke ondersteuning) als geroepen. "Met dit geld gaan wij aan de slag om de druk op de opvang te verminderen en de terugval naar dakloosheid te voorkomen. De toekenning van het budget van het Rijk is grotendeels wat we nodig hebben om dit plan ten uitvoer te brengen."

Stabiele woonplek

Met de nieuwe woningen wil Utrecht mensen die dakloos zijn geraakt, gelijk een stabiele woonplek geven. Het is de bedoeling dat zij niet in de nachtopvang, wat een tijdelijke oplossing is, terechtkomen. "Vanuit deze basis kunnen zij een nieuwe start maken en krijgen zij hulp bij bijvoorbeeld het wegwerken van schulden", zegt een woordvoerder van de gemeente. Per individu bekijken begeleiders welke hulp iemand nodig heeft.

Het gaat om verschillende soorten zelfstandige woonplekken, zoals om tijdelijke huisvesting die een jaar of tien blijft staan. Dit zijn een soort luxe containerwoningen. Maar ook om nieuwbouwwoningen van woningbouwcorporaties en om huizen van corporaties die worden gerenoveerd en waarin plekken worden vrijgemaakt voor dit plan. Het doel is om mensen die dakloos zijn geraakt zoveel mogelijk te mengen met andere bewoners. De woningen komen niet alleen in Utrecht te staan, maar ook in vijftien andere gemeentes rondom de stad.

Meer uit Binnenland

Faber en Klever trekken 118 miljoen euro uit voor migratiedeals

DEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.

2 uur geleden
Ontvoerde Jeffrey en Emma worden woensdag herdacht in Beerta

BEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.

2 uur geleden
Kabinet wil behalve vliegbasis ook nieuwe kazerne in Flevoland

DEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.

3 uur geleden
Vindicat verbreekt banden met dispuut na incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.

4 uur geleden
FDF met tractors in Maastricht, eist stop stikstofplannen

MAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.

5 uur geleden
Meer onderzoek nodig naar geheime stukken in mondkapjeszaak

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".

5 uur geleden
Zorgakkoord nog niet rond om financiering

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.

6 uur geleden