Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenensteun moet boer helpen schoner te boeren

Miljoenensteun moet boer helpen schoner te boeren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt de komende jaren tientallen miljoenen uit om boeren schoner te laten boeren. Met subsidieregelingen en een investeringsfonds moeten boeren en tuinders de overstap maken naar landbouw waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruik. Op die manier moet ook de stikstofuitstoot en -neerslag omlaag, meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw had al eerder beloofd met een 'omschakelfonds' te komen, maar omdat er nu een reeks verschillende regelingen in het leven is geroepen gaat het volgens haar om een 'omschakelprogramma'.

Een belangrijk onderdeel is wel een investeringsfonds dat wordt opgericht. Hieruit kunnen boeren een lening afsluiten. Mocht het bedrijf omvallen, dan zal het kabinet als schuldeiser achter in de rij moeten aansluiten. Banken die ook een lening aan de boer hebben verstrekt, krijgen als eerste hun geld terug. Het kabinet hoopt er zo voor te zorgen dat financiƫle bedrijven minder huiverig zijn om geld te lenen aan de boer.

Leningen

Dit jaar wordt hier nog 10 miljoen euro vrij voor gemaakt, volgend jaar gaat het om 65 miljoen euro, in 2022 en 2023 om 50 miljoen euro. Omdat het om leningen gaat, verwacht Schouten het grootste deel wel terug te krijgen.

Ook kunnen boeren een subsidie aanvragen voor het opstellen van plannen om de omslag te maken. Daarnaast komt er subsidie voor 'voorbeeldboeren' die hun bedrijf alvast schoon maken en hun ervaringen en kennis actief delen met collega's in de buurt.

Verder staat het kabinet garant voor bepaalde leningen die bedrijven nodig hebben in de overstapperiode. Omdat boeren in die periode vaak minder inkomsten hebben en hogere kosten maken, gaat de omslag naar groene landbouw "vrijwel altijd gepaard met een voorzienbare dip in de kasstroom". Leningen zijn in die periode vaak broodnodig. De overheid staat daarom garant voor leningen die het boerenbedrijf, in principe bij zijn vaste bank, afsluit.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 4 maanden geleden
ze kan beter zichzelf schoon zie te houden. echt weer de heilige CU.
Louis53 4 maanden geleden
De Heilige Maria van de Christen Unie die nog nooit een woord gesproken heeft dat is nagekomen. Schande en dat met zo'n achtergrond (nou ja betrouwbaar, gaat naar het buitenland en komt zwanger terug) Heilig boontje!!!!

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

11 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

11 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

15 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden