Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenenboete partij Bolsonaro om betwisten verkiezingsuitslag

Miljoenenboete partij Bolsonaro om betwisten verkiezingsuitslag

BRASILIA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het hoogste verkiezingscollege in Brazilië heeft de klacht afgewezen van president Jair Bolsonaro dat een deel van de in de presidentsverkiezingen uitgebrachte stemmen ongeldig is. Ook moet zijn liberale partij een boete betalen van 23 miljoen real (4,1 miljoen euro). Volgens rechter Alexandre Moraes die het verkiezingstribunaal voorzit heeft de partij met de klacht geprobeerd het kiessysteem te ondermijnen. Moraes stuurde de zaak tevens door naar het hooggerechtshof.

De partij van Bolsonaro diende dinsdag een klacht in bij het tribunaal (TSE). De partij stelde dat sommige oude stemmachines gebreken hebben die de uitslag kunnen hebben "bezoedeld". De op deze machines uitgebrachte stemmen zouden daarom ongeldig moeten worden verklaard. De klacht had alleen betrekking op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Om door het tribunaal behandeld te worden had zij volgens de kieswet echter ook over de eerste ronde moeten gaan.

De rechts-populistische Bolsonaro verloor in oktober in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nipt van zijn linkse tegenstrever Luiz Inácio Lula da Silva. Die kreeg 50,9 procent van de stemmen tegen 49,1 procent voor Bolsonaro. Lula's overwinning is bekrachtigd door TSE en erkend door Braziliaanse en internationale politici. Aanhangers van Bolsonaro protesteren echter nog altijd tegen het verlies van hun kandidaat. Mogelijk wakkert de uitspraak die protesten aan.

Meer uit Buitenland

Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

10 minuten geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

1 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

3 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

5 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

6 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

7 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

7 uur geleden