Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenen kinderen lopen inenting mazelen mis door coronacrisis

Miljoenen kinderen lopen inenting mazelen mis door coronacrisis

NEW YORK/GENEVE (ANP) - Ruim 100 miljoen kinderen kunnen een inenting tegen mazelen mislopen door de wereldwijde coronacrisis. Tientallen landen hebben hun vaccinatieprogramma moeten stoppen.

Onder meer de VN-kinderorganisatie UNICEF, het Amerikaanse Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaan alarm. Zij hebben het over ruim 117 miljoen kinderen in zeker 37 landen. Daar is de kans groot dat de kinderen de levensreddende inenting niet krijgen.

De organisaties dringen er bij de landen op aan door te gaan met de vaccinaties, maar daarbij wel extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Regeringen wordt aangeraden alleen tot uitstel te besluiten als het risico op overdracht van het coronavirus onaanvaardbaar hoog wordt geacht.

140.000 sterfgevallen

Tot de landen die noodgedwongen de mazelenvaccinatie stopzetten, zijn Congo, Zuid-Soedan, Nigeria, Brazilië, Oekraïne en Kazachstan. Daar zijn momenteel grote uitbraken van de ziekte.

UNICEF en de andere organisaties benadrukken dat er in 2018 ruim 140.000 personen, vooral kinderen en baby's, aan de mazelen bezweken. Alle sterfgevallen waren te voorkomen geweest, omdat er al ruim vijftig jaar een veilig en effectief vaccin bestaat.

Meer uit Buitenland

18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

2 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

2 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

3 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

5 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

6 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

6 uur geleden
Vluchten Frankfurt na protest hervat, ook weer actie in Oslo

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Het vliegverkeer op Frankfurt Airport wordt geleidelijk hervat na een actie van klimaatactivisten, meldt de luchthaven. Betogers van Letzte Generation hadden zich aan het asfalt vastgeplakt. Activisten zeggen ook weer actie te voeren in Noorwegen.

6 uur geleden