Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Miljoenen' Iraniërs herdenken Soleimani in Teheran

'Miljoenen' Iraniërs herdenken Soleimani in Teheran

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iraniërs zijn in Teheran massaal de straat opgegaan om stil te staan bij de dood van generaal Qassem Soleimani. Het gaat volgens staatsmedia om miljoenen mensen. Rouwende Iraniërs droegen vlaggen bij zich en posters van de generaal. Ook scandeerden mensen "dood aan Amerika".

Soleimani, die één van de machtigste mannen in Iran was, kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse droneaanval in buurland Irak. Dat leidde tot woedende reacties in zijn thuisland, waar veel mensen hem zien als een nationale held. Soleimani stond aan het hoofd van de al-Quds-eenheid, die buitenlandse operaties uitvoert voor de Iraanse Revolutionaire Garde.

De hoogste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, ging de menigte maandag voor in gebed. Hij klonk geëmotioneerd en leek ook te huilen bij de grafkisten van Soleimani en andere "martelaren" die omkwamen bij de droneaanval. De grootayatollah kondigde eerder al aan dat de dood van Soleimani gewroken zal worden.

Ook tal van andere hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij. Het ging onder meer om president Hassan Rohani, parlementsvoorzitter Ali Larijani en bevelhebber Hossein Salami van de Revolutionaire Garde. De dochter van de gedode generaal sprak de menigte toe en stelde de VS een "donkere dag" in het vooruitzicht. "Gekke Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader."

Meer uit Buitenland

Oud-rivaal Nikki Haley gaat op Trump stemmen

WASHINGTON (ANP) - Oud-gouverneur Nikki Haley heeft aangekondigd dat ze bij de komende presidentsverkiezingen op haar partijgenoot Donald Trump gaat stemmen. Ze zegt hem te verkiezen boven huidig president Joe Biden, berichten Amerikaanse media.

1 uur geleden
Krant: Oman zet ex-gedetineerden Guantánamo Bay land uit

MASQAT (ANP) - Oman wil tientallen Jemenieten uitwijzen die voorheen vastzaten in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay. Dat bericht de krant The Washington Post na gesprekken met betrokkenen.

2 uur geleden
VS zien geen grootschalig Israëlisch offensief in Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten hebben de Israëlische militaire operaties in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook niet de omvang waarvoor de Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd. De Israëlische operaties in het gebied waren tot nu toe gerichter en beperkt. Het ging niet om offensieven in het centrum van dichtbevolkte stedelijke gebieden, zei de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan.

3 uur geleden
Eerste Oekraïense gevangenen naar het front

CHMELNYTSKY/KYIV (ANP/AFP) - Een Oekraïens tribunaal heeft de eerste twee gevangenen 'vrijgelaten' om te gaan vechten met de strijdkrachten in de oorlog tegen Rusland. Twee wegens diefstal veroordeelde gedetineerden worden op bevel van het tribunaal overgedragen door de gevangenis aan de Nationale Garde van Oekraïne.

5 uur geleden
Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt op donderdag 4 juli parlementsverkiezingen. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak bekend buiten zijn ambtswoning in Downing Street in Londen.

6 uur geleden
Premier Netanyahu noemt erkenning Palestina prijs voor terrorisme

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de erkenning van Palestina als staat door drie Europese landen "een prijs voor terrorisme" genoemd.

6 uur geleden
Krant: Verenigd Koninkrijk houdt in juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak kondigt later woensdag aan dat in juli vervroegd parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat zeggen ingewijden tegen de Britse krant The Guardian.

7 uur geleden