
Miljoenen Caribisch deel Koninkrijk in ruil voor hervormingen
DEN HAAG (ANP) - Curaçao, Aruba en Sint-Maarten ontvangen tot 2027 circa 120 miljoen euro van Nederland om hervormingen door te voeren. De afspraken die daarover zijn gemaakt zijn dinsdagmiddag ondertekend door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en de minister-presidenten van de drie eilanden, die hiervoor naar Den Haag zijn afgereisd. Om toe te zien op de hervormingen zal geen apart bestuursorgaan worden opgericht, omdat dit stuitte op hardnekkig verzet van de eilanden.
De drie Caribische landen in het Koninkrijk werden tijdens de coronacrisis zowel medisch als economisch zwaar getroffen. Daarom ontvingen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten jaarlijks tussen de 20 en 30 miljoen euro in ruil voor hervormingen. De eilanden zouden onder meer de pensioenleeftijd in 2025 verhogen naar 66 jaar. Het idee achter de hervormingen is dat de eilanden weerbaarder moeten zijn als een volgende crisis zich aandient zoals een pandemie of orkaan.
Dit waren tijdelijke afspraken die nu zijn verlengd tot en met 2027: in ruil voor dezelfde hervormingen krijgen de eilanden samen ongeveer 30 miljoen euro per jaar. De bedrag wordt min of meer gelijkmatig verdeeld over de eilanden.
Concensusrijkswet
Als het aan Den Haag had gelegen was er een apart bestuursorgaan opgericht die toe zou zien op de hervormingen en de Caribische landen in het Koninkrijk hierbij ondersteunen. Hier was een consensusrijkswet voor nodig. Dat is een wet die door de parlementen van Nederland en alle eilanden moet worden goedgekeurd. Op de eilanden lag dit plan gevoelig. Die vonden dat hervormingen op deze manier werden opgedrongen vanuit Nederland.
Met een andere juridische constructie konden de landen wel instemmen. Een tijdelijke organisatie van Binnenlandse Zaken zal samen met uitvoeringsorganisaties van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten toezien op de hervormingen.
Gelijkwaardiger behandeld
"Als het de bedoeling is dat we elkaar bijstaan, dan zou dat niet onder excessieve druk moeten gebeuren", zegt minister-president Silveria Jacobs van Sint-Maarten over de plannen waar een streep door is gegaan. Door het huidige kabinet-Rutte IV voelt ze zich gelijkwaardiger behandeld dan tijdens de coronacrisis, toen strenge voorwaarden werden verbonden aan financiële hulp.
Van Huffelen zegt het "spannend" te vinden dat de afspraken meer zijn gemaakt op vertrouwen, maar is er toch positief over. De afgelopen jaren zijn de eilanden volgens de staatssecretaris al voortvarend aan de slag gegaan met hervormingen. Daarom heeft ze er ook vertrouwen in dat ze dat blijven doen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
6 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
8 uur geleden