Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoen mensen zagen op tv eerste toespraak Charles als koning

Miljoen mensen zagen op tv eerste toespraak Charles als koning

HILVERSUM (ANP) - Meer dan een miljoen Nederlanders hebben vrijdagavond op televisie de eerste toespraak van de nieuwe Britse koning Charles gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. De toespraak, die ook op de radio en online te volgen was, werd in zijn geheel live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

De toespraak was ook te zien bij RTL 4, waar vanaf de desk van RTL Boulevard geschakeld werd met de uitzending van de speech bij de BBC. In totaal keken er vrijdag 904.000 mensen naar RTL Boulevard.

Charles gaf vrijdag een eerste toespraak als koning. Hij noemde de dood van zijn moeder koningin Elizabeth een "enorm verlies" voor de hele familie.

In zijn toespraak beloofde de koning zich de rest van zijn leven in te zetten voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan hij staatshoofd is. Ook sprak hij vol lof over koningin Elizabeth als moeder en als vorstin en prees hij zijn echtgenote, koningin-gemalin Camilla. In zijn toespraak maakte Charles ook bekend zijn titel van prins van Wales over te dragen aan zijn oudste zoon William, tevens de nieuwe troonopvolger. De koning sprak daarnaast zijn liefde uit voor zijn zoon prins Harry en diens vrouw Meghan.

Meer uit Binnenland

Nieuw persoonsbeveiligingstelsel, maar geen beroepsinstantie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz neemt niet alle aanbevelingen over uit het rapport Bewaken en Beveiligen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Er komt een nieuw stelsel voor het beveiligen van personen, maar een onafhankelijke beroepsinstantie in dat stelsel komt er niet.

24 minuten geleden
Gehandicaptenorganisatie onaangenaam getroffen door wangedrag

UTRECHT (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is "onaangenaam getroffen" door de toename van het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat het aantal meldingen uit die sector vorig jaar is verdubbeld van vijftig naar honderd.

1 uur geleden
Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd

DRIEBERGEN (ANP) - Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

5 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

8 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

8 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

11 uur geleden