Miljoen coronavaccinaties gezet in Nederland
DEN HAAG (ANP) - De teller van het aantal gezette coronavaccinaties is maandagmiddag de grens van een miljoen gepasseerd. Volgens het coronadashboard van het kabinet zijn tot en met zondag 1.014.290 prikken gezet. Dit aantal is een benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat het RIVM heeft afgeleverd.
De "rekenkundige aanname" die het RIVM doet, is dat geleverde vaccins binnen vier dagen worden toegediend. Per dag gaat het instituut uit van 25 procent van de totale partij. Het aantal bij het RIVM gemelde prikken door de GGD-GHOR en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) ligt voorlopig op 806.744.
De mijlpaal betekent nog niet dat één miljoen mensen ook daadwerkelijk immuun zijn voor het coronavirus. Tot en met 14 februari hebben ruim 154.400 Nederlanders een tweede prik ontvangen, meldde het RIVM. Dinsdag komt hiervan weer een update.
Het aantal vaccinaties dat per dag wordt gezet, moet steeds sneller omhoog gaan. Na een "valse start" wil het kabinet een inhaalslag maken en ervoor zorgen dat Nederland in de Europese middenmoot terechtkomt. De hoop vanuit het kabinet is dat de teller over een maand op twee miljoen staat.
Meer uit Gezond
NEW YORK (ANP) - De failliete farmaceut Purdue Pharma en de miljardairsfamilie Sackler moeten 7,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) betalen om hun rol in de drugsverslavingsepidemie in de Verenigde Staten. De Sacklers worden ervan beschuldigd die opiatencrisis te hebben aangejaagd doordat hun bedrijf Purdue op grote schaal krachtige pijnstillers aanprees en verkocht. Nu treffen ze een schikking met openbaar aanklagers uit vijftien Amerikaanse staten.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft afgelopen week drie patiënten met mazelen behandeld. Zij waren op dat moment nog besmettelijk, laat het ziekenhuis weten. Daarom is een contactonderzoek ingesteld. "Mensen die in OLVG mogelijk in contact zijn geweest met een van de besmette patiënten, worden geïnformeerd."
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.
2 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.
2 dagen geleden