Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljardenvergoeding Rusland aan Yukos-eigenaren moet doorgaan

Miljardenvergoeding Rusland aan Yukos-eigenaren moet doorgaan

DEN HAAG (ANP) - Voormalige aandeelhouders van het Russische olieconcern Yukos mogen doorgaan met het vorderen van 57 miljard dollar aan schadevergoedingen van Rusland. De Russische staat vroeg de Hoge Raad om de betaling van die schadeloosstelling op te schorten zolang er nog een beroepszaak bij de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland loopt. Dat verzoek werd afgewezen.

Yukos was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van Rusland. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van zijn eigenaar Michail Chodorkovski, die wegens fraude en grootschalige belastingontduiking achter de tralies verdween. Na de nationalisatie van het bedrijf werd het in delen doorverkocht aan concurrenten. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.

In een arbitragezaak, die in Den Haag plaatsvond, werd de Russische overheid in 2014 veroordeeld tot het betalen van 50 miljard dollar aan schadevergoedingen aan drie grootaandeelhouders. Bij de Haagse rechtbank lukte het Rusland die beslissing ongedaan te maken, maar in hoger beroep kregen de gedupeerde aandeelhouders toch weer gelijk.

Omdat Rusland opnieuw protest aantekende ligt de zaak nu bij de Hoge Raad. De inhoudelijke behandeling begint volgend jaar en een uitspraak wordt pas eind 2021 verwacht. Volgens de Hoge Raad is de kans dat Rusland gelijk krijgt niet groot genoeg om nog te wachten met betalen. Het schadebedrag is door bijkomende boetes en rentes inmiddels opgelopen tot ruim 57 miljard dollar.

Meer uit Financieel

Moeder Facebook krijgt waarschijnlijk boete Brussel om Marketplace

BRUSSEL (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, krijgt binnenkort waarschijnlijk een boete van Brussel voor machtsmisbruik met zijn eigen advertentieplatform Marketplace. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Ook persbureau Bloomberg heeft al gehoord dat er een geldstraf aanstaande is voor Meta, al is nog niet duidelijk om hoeveel geld het gaat.

43 minuten geleden
Mensenrechtencollege: ING discrimineerde om buitenlandse namen

UTRECHT (ANP) - ING heeft twee klanten gediscrimineerd door hun betalingen te blokkeren en te controleren om niet-Nederlands klinkende namen, heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld. Beide klanten hadden hierover geklaagd bij ING, omdat de namen de enige reden zou zijn dat de bank de betalingen tegenhield en controleerde. ING was het daar niet mee eens.

48 minuten geleden
Kikker Energie verhoogt tarieven toch niet zomaar

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijf Kikker Energie belooft na druk van de toezichthouder klanten met een vast contract niet zonder hun toestemming over te zetten naar een duurder contract. Brieven en e-mails die het bedrijf op 1 juli aan circa 13.000 klanten heeft verstuurd, worden ingetrokken.

1 uur geleden
Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

2 uur geleden
Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

3 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

4 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

4 uur geleden