Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljardensteun voor energiebedrijven in Zwitserland en Finland

Miljardensteun voor energiebedrijven in Zwitserland en Finland

HELSINKI (ANP/REUTERS) - Finland en Zwitserland hebben energiemaatschappijen voor miljarden euro's aan financiële steun toegezegd om ze voor omvallen te behoeden. Door de grote schommelingen in de prijzen voor gas en elektriciteit moeten de concerns grote sommen geld als onderpand achter de hand houden. Dit legt zo'n groot beslag op de financiën dat de Finse elektriciteitsmaatschappij Fortum en het Zwitserse energieconcern Axpo respectievelijk 2,3 miljard euro en 4 miljard Zwitserse frank (4,1 miljard euro) aan noodfinanciering krijgen.

De prijzen voor gas zijn dit jaar ruim verviervoudigd, vooral door de oorlog in Oekraïne. Rusland levert al maanden veel minder gas aan Europese landen dan voorheen, wat voor paniek op de energiemarkten zorgt. Net als Europese leiders is Fortum-topman Markus Rauramo ervan overtuigd dat Moskou de gastoevoer als wapen gebruikt om de westerse steun voor Oekraïne te verzwakken.

Fortum heeft wegens de energiecrisis een deal gesloten met een investeringsfonds van de Finse overheid over een overbruggingskrediet. Het gaat volgens het bedrijf om een laatste redmiddel voor het geval Fortum niet aan zijn kortlopende financiële verplichtingen kan voldoen. Vooralsnog heeft het energieconcern nog voldoende eigen middelen.

Voorzorgsmaatregel

De hulp komt bovenop de 10 miljard euro aan garanties die de Finse regering energiebedrijven zondag al had toegezegd voor hun liquiditeit. Ook Zweden kondigde afgelopen weekend grootscheepse steun aan. Met omgerekend 23,2 miljard euro aan noodfinanciering wil het land voorkomen dat de energiecrisis omslaat in een financiële crisis.

Ook het Zwitserse Axpo zegt dat de nieuwe kredietlijn van de overheid vooral een voorzorgsmaatregel is. De regering van Zwitserland was al van plan een vangnet van 10 miljard frank op te zetten voor energiemaatschappijen die last hebben van de energiecrisis. Toch zegde de overheid het noodkrediet al toe voordat het nieuwe pakket aan maatregelen is aangenomen. Volgens zakenkrant Financial Times is ook het Britse energieconcern Centrica in gesprek over miljarden aan financiële hulp van de overheid.

Energiemaatschappijen zitten in hun maag met de reserves die ze moeten aanhouden als ze contracten voor de lange termijn hebben afgesloten. Om klanten te garanderen dat ze de toegezegde stroom of gas ook krijgen, moeten ze een bepaald bedrag opzij leggen. Maar hoe sterker de energieprijzen stijgen, hoe meer geld ze als onderpand moeten aanhouden. Fortum zegt eerder dit jaar al in totaal 5 miljard euro aan onderpand te hebben aangehouden. Op dit moment is dat 3,5 miljard euro.

Meer uit Financieel

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

6 uur geleden
Britse regering bezorgd over overname Telegraph, start onderzoek

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.

6 uur geleden
Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

8 uur geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

9 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

9 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

10 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

10 uur geleden