Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljardenboete voor Johnson & Johnson wegens asbest in talkpoeder

Miljardenboete voor Johnson & Johnson wegens asbest in talkpoeder

WASHINGTON (ANP/AFP) - De rechtbank in het Amerikaanse Missouri heeft woensdag geoordeeld dat Johnson & Johnson 2,1 miljard dollar (zo'n 1,8 miljard euro) aan schade moet betalen vanwege de verkoop van babypoeder. De rechtbank stelde dat de talkpoeder eierstokkanker heeft veroorzaakt omdat er asbest in zat. Het medische bedrijf gaat in hoger beroep.

De boete valt lager uit dan de 4,4 miljard dollar die in 2018 werd opgelegd. Dat komt doordat een deel van de 22 aanklagers uit een andere staat afkomstig zijn en hun aanklachten mochten niet aan de zaak worden toegevoegd.

Het talkpoeder leverde het medisch bedrijf in de afgelopen jaren al eerder veroordelingen op waarbij het miljarden dollars aan schadevergoedingen moet betalen. J&J zou het risico op kanker door het gebruik van talkpoeder hebben verzwegen.

"Het is onmogelijk om de fysieke, mentale en emotionele schade die dit bij slachtoffers heeft veroorzaakt uit te drukken in een geldbedrag, maar we zijn van mening dat dit grote bedrag gevraagd moet worden aan het miljardenbedrijf om effect te hebben in deze zaak", zo stelde de rechter.

Vorige maand maakte het medisch bedrijf bekend te stoppen met de verkoop van het babypoeder in de Verenigde Staten en Canada. Buiten Noord-Amerika blijft het product gewoon in de schappen.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

10 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

12 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

14 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

15 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

16 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

16 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden