Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Miljardair Ma geeft mogelijk belang in Ant Group op'

'Miljardair Ma geeft mogelijk belang in Ant Group op'

PEKING (ANP) - De Chinese miljardair Jack Ma doet mogelijk zijn belang in betalingsdienstverlener Ant Group van de hand. Het bedrijf zou de mogelijkheden onderzoeken voor Ma om zijn stukken te verkopen en de controle over het bedrijf op te geven, meldden bronnen aan persbureau Reuters. Een dergelijke stap zou Ant helpen om een geschil met Peking, dat het bedrijf nauwlettend in de gaten houdt, de wereld uit te helpen.

Peking is al langere bezig met het aan banden leggen van Ant Group. Zo kreeg het bedrijf eerder te horen dat moest worden gestopt met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten. De dochteronderneming van webwinkelconcern Alibaba, eveneens van Ma, moet zich volgens Peking alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten, zoals de betaalapp Alipay.

De zeggenschap van Ma bij Ant verloopt via een ingewikkelde structuur van investeringsvehikels. In november al zou Ma in een vergadering met toezichthouders hebben aangeboden om delen van Ant over te dragen aan de Chinese overheid. Beleidsmakers van de People's Bank of China (PBOC), en de financiële toezichthouder CBIRC voerden tussen januari en maart gesprekken met Ma en Ant afzonderlijk over een vertrek van de miljardair uit het bedrijf.

Megabeursgang

Begin november hielden de Chinese autoriteiten nog onverwacht de megabeursgang van Ant tegen. De financiële dienstverlener wilde bijna 35 miljard dollar ophalen op de aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong, waarmee het de grootste beursgang ooit was geworden. Er werd destijds gewezen op veranderingen in regelgeving, zonder dit nader uit te leggen.

Het was wel al bekend dat toezichthouders er problemen mee hadden dat Ant als financiële dienstverlener niet aan dezelfde strenge regels was onderworpen als banken. Daarbij liet Ma zich kritisch uit over de regulerende instanties in China, wat mogelijk voor wrevel zorgde.

Ma's vertrek zou de weg vrij kunnen maken voor Ant om de plannen voor een beursgang nieuw leven in te blazen. Ant ontkent overigens dat een afstoting van Ma's belang ooit is overwogen. "Het afstoten van Ma's belang in Ant Group is nooit onderwerp van gesprek geweest met wie dan ook", zei een woordvoerder van Ant in een verklaring.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Wall Street zet opmars voort, Walt Disney in de min

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Daarmee werd voortgeborduurd op de plussen van een dag eerder, dankzij een wegebbende vrees voor een snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Het aandeel Walt Disney ging omlaag na een tegenvallende handelsupdate.

25 minuten geleden
Nieuw bewijs dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen

LONDEN (ANP) - Bij de productie van zonnepanelen in de Chinese regio Xinjiang zouden Oeigoerse minderheden met dwang te werk worden gesteld. Dat stelt de Britse Sheffield Hallam University in een nieuwe studie, waarover Het Financieele Dagblad eerder berichtte.

34 minuten geleden
Nieuw personeel Delta Air Lines moet gevaccineerd zijn

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines eist van nieuwe personeelsleden dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, uitzonderingen daargelaten. De Amerikaanse onderneming wil werknemers en klanten beschermen. Delta verwacht nieuw personeel aan te moeten nemen nu de vraag naar bijvoorbeeld binnenlandse reizen weer aantrekt.

1 uur geleden
Britten terughoudend met uitbreiden 'groene reislijst'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal terughoudend zijn met het uitbreiden van de groene lijst van landen waar mensen naartoe mogen reizen, zonder dat ze bij terugkomst in quarantaine hoeven. Premier Boris Johnson zegt de lijst niet te snel uit te willen breiden vanwege het risico op nieuwe coronavarianten.

2 uur geleden
Rentevrees ebt weg op Beursplein 5, KPN opvallende stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De angst voor een hogere rente, die de markten deze week in de greep hield, nam af. Daarnaast is er optimisme over het economische herstel wat met name voor winsten in de reissector zorgde. KPN was een opvallende stijger in de AEX, nadat geruchten over een overname opnieuw de kop opstaken.

4 uur geleden
Britten en Ieren beloven soepele handelsstromen

LONDEN (ANP/RTR) - Groot-Brittannië en Ierland blijven nauw samenwerken om de handel tussen de landen en Noord-Ierland soepel te laten verlopen. Die belofte deden de leiders van de landen na een overleg op het buitenverblijf van de Britse premier Boris Johnson.

5 uur geleden
Ierse toezichthouder mag onderzoek naar Facebook voortzetten

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse datatoezichthouder mag zijn onderzoek naar datastromen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Facebook hervatten. Een poging van het techconcern om het onderzoek te blokkeren werd vrijdag door het Ierse hooggerechtshof verworpen.

5 uur geleden