Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militanten Irak: fatale explosie op militaire basis door aanval

Militanten Irak: fatale explosie op militaire basis door aanval

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De fatale explosie op een militaire basis ten zuiden van Bagdad is veroorzaakt door een aanval, verklaren de zogenoemde Popular Mobilization Forces (PMF). Deze organisatie van milities, waarvan een deel pro-Iraans, maakt officieel deel uit van de Iraakse veiligheidsdiensten. De getroffen basis huisvest de PMF en andere Iraakse veiligheidsdiensten.

Door de explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een militant om het leven en raakten acht anderen gewond. De Iraakse veiligheidsdiensten verklaarden eerder dat voor of tijdens de explosie "geen drones of gevechtsvliegtuigen" in het luchtruim boven de basis Calso waren waargenomen. Er wordt onderzoek gedaan naar de ontploffing en de daaropvolgende brand.

Bronnen binnen het Iraakse leger hadden eerder al melding gemaakt van een aanval. Zij verklaarden dat de explosie het gevolg was van een "bombardement". Het is niet duidelijk wie hierachter zou zitten. De Verenigde Staten ontkennen verantwoordelijk te zijn geweest voor de vermeende aanval.

Sommige PMF-milities vielen Amerikaanse troepen in de regio en Israëlische doelen aan na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël, als steunbetuiging voor de Palestijnse bevolking. De aanvallen op Amerikaanse troepen stopten nadat drie Amerikaanse militairen in Jordanië omkwamen door een drone-aanval. De VS reageerden met zware luchtaanvallen op aan Iran gelinkte doelen in Irak en Syrië.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

22 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

7 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

8 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

8 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden