Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Militairen Eritrea helpen Ethiopië in opstandige regio Tigray’

‘Militairen Eritrea helpen Ethiopië in opstandige regio Tigray’

WASHINGTON/NAIROBI (ANP/RTR) - Eritrea heeft soldaten naar Ethiopië gestuurd om het buurland te helpen de opstand in de noordelijke regio Tigray te bedwingen, denken de Verenigde Staten. Beide Afrikaanse landen ontkennen dit, maar een Amerikaanse overheidsbron en vijf diplomaten in de regio hebben dit bevestigd aan persbureau Reuters.

De oorlog tussen Ethiopië en Eritrea werd door de Ethiopische premier Abiy Ahmed beëindigd kort nadat hij aan de macht kwam in 2018. Hij kreeg er het jaar erop de Nobelprijs voor de Vrede voor.

Beide landen zien het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF) nu als gemeenschappelijke vijand. De Eritrese hoofdstad Asmara werd de afgelopen tijd herhaaldelijk met raketten beschoten vanuit Tigray.

Satellietgegevens

Dat het leger van Eritrea nu actief is over de grens, zou onder meer blijken uit satellietgegevens, onderschepte communicatie en getuigenissen uit Tigray. Volgens een diplomaat zou het gaan om "duizenden" Eritrese militairen die sinds medio november in Ethiopië zijn. Het is vrijwel onmogelijk voor journalisten om onafhankelijk verslag te doen uit de regio.

Eritrea’s minister van Buitenlandse Zaken noemde de berichten "propaganda". Premier Abiy heeft alleen gezegd dat Ethiopische regeringstroepen zich eerder hebben teruggetrokken naar Eritrea en daar ondersteuning hebben gekregen.

Afgelopen weekend werd een veiligheidsteam van de Verenigde Naties beschoten bij een vluchtelingenkamp in Tigray toen het een kamp met Eritrese vluchtelingen wilde bezoeken. Ethiopië heeft toegegeven dat zijn troepen schoten hebben gelost.

Meer uit Buitenland

Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

11 minuten geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

49 minuten geleden
Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

1 uur geleden
Gesprekken over bestand Gaza verwacht in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - In Caïro worden zondag naar verwachting de gesprekken hervat over een bestand in de Gazastrook. Een delegatie van de Hamasbeweging zou inmiddels zijn gearriveerd in de Egyptische hoofdstad.

1 uur geleden
Roep om nieuw onderzoek bij herdenking verdwenen vlucht MH370

KUALA LUMPUR (ANP/AFP) - Nabestaanden van passagiers van een verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn ongeveer tien jaar na de ramp bijeengekomen in Maleisië. Daar klonk de roep om een nieuw onderzoek naar de verdwijning van vlucht MH370.

2 uur geleden
Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

5 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden