Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militairen door het hele land ingezet bij GGD'en

Militairen door het hele land ingezet bij GGD'en

DEN HAAG (ANP) - Door het hele land worden momenteel militairen ingezet bij test- en vaccinatielocaties van de GGD. Een deel van de 1500 militairen die Defensie heeft aangeboden voor hulp is op verschillende plaatsen actief, een deel staat nog stand-by. Dat aantal kan iedere dag afnemen, legt een woordvoerder van Defensie uit, afhankelijk van de hulpvraag.

Zo'n 540 militairen helpen momenteel al bij de boostercampagne en 255 worden ingezet in de GGD-teststraten.

In de de GGD-regio Hollands-Midden helpen momenteel 18 militairen bij de teststraten, aldus een woordvoerder. Bij de vaccinatiestraat in Leiden helpen daarnaast militairen bij de uitbreiding van de parkeercapaciteit. Ze leggen metalen matten op een naast de priklocatie gelegen paardenweitje, dat zo dienst kan doen als parkeerplek.

Administratieve taken

In Drenthe helpen dagelijks in totaal acht militairen met administratieve taken op de vaccinatielocaties. "Ze controleren de legitimatie van bezoekers van de priklocaties en of ze juist in de systemen staan", meldt een woordvoerster. "Nadat ze de boosterprik hebben gehad, zorgen de militairen er ook voor dat dát goed in het systeem komt. Hier zijn we ontzettend blij mee."

Nog niet alle GGD'en maken op dit moment gebruik van de 1500 militairen die Defensie beschikbaar heeft gesteld voor hulp. Zo laat de GGD Limburg-Noord weten nog geen militairen in te zetten bij de test- en prikstraten. Ook GGD Zaanstreek-Waterland en GGD Fryslân zeggen nog geen gebruik te maken van het aanbod van Defensie.

Nieuwe ondersteuning

Maar volgens Defensie staat er voor komende periode op verschillende plekken wel nieuwe ondersteuning gepland. "De militairen die stand-by staan worden vanaf komende dagen volop ingezet." De woordvoerder verwacht dat ergens begin januari het aanbod op is. Defensie meldde eerder deze week nog eens 500 extra militairen te kunnen leveren voor hulp aan de GGD'en. Ook deze militairen kunnen helpen bij administratie of prikken.

GGD Zuid-Limburg denkt juist komende tijd minder militairen nodig te hebben. Op dit moment helpen er twintig bij het testen, aldus een woordvoerster. "Dit loopt begin volgende week af, omdat we voldoende mensen hebben." De militairen kunnen elders worden ingezet of weer teruggaan naar hun eigen taken bij Defensie, aldus de woordvoerder daar.

Defensie zet ook personeel in voor ondersteuning in de ziekenhuizen. Zo helpen acht militairen in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard en Geleen en nog eens 25 collega's staan het VieCuri Medisch Centrum in Venlo bij. Ook het UMC Utrecht krijgt hulp van Defensie.

Meer uit Binnenland

Van der Burg niet positief over meer werkruimte voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.

5 minuten geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

1 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

1 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

1 uur geleden
Asscher wil verlenging EU-status Oekraïners tot wederopbouw

BRUSSEL (ANP) - Voormalig vicepremier Lodewijk Asscher pleit voor het verlengen van de speciale status voor naar de EU gevluchte Oekraïners. In een rapport in opdracht van de Europese Commissie stelt hij voor de kort na de Russische invasie, begin vorig jaar, door de EU ingestelde tijdelijke beschermingsrichtlijn te verlengen voor de verwachte duur van de heropbouw van Oekraïne, mogelijk tien jaar.

1 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

2 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

2 uur geleden