Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militairen al voor instemming Kamer vertrokken naar Afghanistan

Militairen al voor instemming Kamer vertrokken naar Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De tachtig extra militairen die naar Afghanistan worden gestuurd ter beveiliging van de NAVO-missie daar, zijn onverwacht eerder vertrokken. Dat meldt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer, die donderdag nog over hun uitzending debatteert.

De militairen zouden oorspronkelijk donderdag vertrekken, maar die vlucht kon niet doorgaan omdat voor die datum "op het laatste moment" geen overvliegvergunning werd verstrekt. Er waren volgens de minister geen andere vluchten beschikbaar waarmee de militairen tijdig inzetbaar zouden zijn in het missiegebied.

"Met het oog op de dreiging waarover uw Kamer is geïnformeerd en de veiligheid van onze troepen, is het belangrijk dat de militairen op korte termijn vertrekken", schrijft Bijleveld woensdagavond laat aan de Kamer. "Helaas was er hierdoor geen andere mogelijkheid dan het transport vanavond te laten plaatsvinden."

De minister zegt "ten zeerste" te betreuren dat de militairen al in Afghanistan voordat de Kamer daarover een debat heeft gevoerd. Zij belooft wel dat zij pas na afronding van het Kamerdebat zullen worden ingezet.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk reageert gepikeerd op de mededeling. "Nog een voorbeeld waarin het parlement wordt geschoffeerd: morgen een debat voeren over de inzet van militairen die al zijn vertrokken", twittert hij. De uitzending van de extra militairen kan wel rekenen op steun van een Kamermeerderheid.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

2 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

2 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

2 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

3 dagen geleden
50PLUS-leider Den Haan fel over partijbestuur in evaluatie

DEN HAAG (ANP) - "We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd." Zo kenschetsen 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries de manier waarop de verkiezingscampagne van de partij verliep, in een interne evaluatie in handen van het ANP.

3 dagen geleden
Groot deel terugkeerders uit buitenland gaat toch naar buiten

DEN HAAG (ANP) - De meeste mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, gaan toch naar buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD'en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het vaakst doen ze dat om boodschappen te doen.

5 dagen geleden
Veiligheidsberaad bespreekt resultaten toegangstesten

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad bespreekt maandagavond onder meer de status van het toegangstesten. De burgemeesters in het beraad willen graag weten welke gegevens die testen opleveren. Met toegangstesten mogen mensen alleen naar bijvoorbeeld een evenement, voetbalwedstrijd of museum met een recente negatieve coronatest. Ook staan de coronamaatregelen opnieuw op de agenda van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

6 dagen geleden