Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militaire regering Myanmar wil tegenstanders 'wegvagen'

Militaire regering Myanmar wil tegenstanders 'wegvagen'

NAYPYIDAW (ANP/AFP) - De militaire regering van Myanmar wil tegenstanders van het regime "wegvagen". Legerleider Min Aung Hlaing zei tijdens een militaire parade dat onderhandelingen met tegenstanders geen optie meer zijn.

Het leger strijdt op meerdere plekken met pro-democratische rebellen en met rebellengroepen van etnische minderheden die al langer bestaan. De rebellen vechten vaak met ouderwetse of zelfgemaakte wapens tegen het leger dat Chinese en Russische wapens heeft.

Tijdens de jaarlijkse parade in 2021 greep het leger hardhandig in tegen pro-democratische demonstranten. Bij de grootschalige protesten tegen de staatsgreep van vorig jaar kwamen die dag ongeveer 160 mensen om het leven.

Harde ingrijpen

Het totale dodental door politie- en legergeweld tegen demonstranten ligt op 1700. Door het harde ingrijpen van het leger en de politie zijn de grootschalige protesten gestopt. Op sociale media hebben tegenstanders van het regime opgeroepen tot een grote "energiestaking" op zondagavond. Mensen moeten dan allemaal hun lichten uitdoen. Ook was er in Yangon een protestactie tegen de junta.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kondigden afgelopen week nog nieuwe sancties af tegen de junta. De legerleiding heeft amper bondgenoten en is erg geïsoleerd. Alleen de Cambodjaanse leider Hun Sen heeft Myanmar bezocht sinds de staatsgreep op 1 februari vorig jaar.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

56 minuten geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

2 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

4 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

5 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

5 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

7 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

8 uur geleden