Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militaire planners helpen met verplaatsen coronapatiënten

Militaire planners helpen met verplaatsen coronapatiënten

TILBURG (ANP) - Defensie zet militairen in om het verplaatsen van honderden patiënten naar andere ziekenhuizen goed te regelen. Commandant Jerome Hek, die leiding geeft aan de militairen, is blij dat Defensie kan bijspringen. "We kunnen enorm bijdragen omdat we weten hoe we in crisisomstandigheden moeten werken."

De militairen kunnen het overzicht behouden "zodat de patiëntenstroom op de juiste manier kan plaatsvinden". Ziekenhuizen in Brabant, die door de uitbraak van het coronavirus met capaciteitsproblemen kampen, bepalen zelf welke patiënten het beste verplaatst kunnen worden, andere ziekenhuizen geven aan waar er plek is.

Defensie regelt het logistieke aspect van het verplaatsen van patiënten. "De uitdaging is het behandelen van de grote patiëntenaantallen en het afstemmen van schaarse specialistische middelen", aldus Hek. Achter computers in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg werken sinds zaterdagmiddag enkele 'medische planners’ om deze logistieke operatie aan te sturen.

Vaker beroep

In de coronacrisis zal steeds vaker een beroep worden gedaan op militairen, zo verwacht Defensie. "We zullen alle capaciteiten bij elkaar moeten brengen om de crisis het hoofd te bieden." Defensie zegt zolang te willen blijven helpen als het nodig is, vooral op het gebied van crisisplanning.

De militairen die in Tilburg aan de knoppen zitten, komen van de brigade in Oirschot. Zij begrijpen 'geneeskundige afvoerketens’ als geen ander, omdat ook op missie patiënten vervoerd moeten worden. De situatie in Nederland is niet hetzelfde als een "oorlog met een vijand tegenover ons", stelt Hek. Maar de noodzaak om te plannen en het overzicht te bewaren in een crisissituatie is "zeker vergelijkbaar" met militaire missies.

Meer uit Gezond

Gezondheidsraad: baas moet sommige werknemers griepprik aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.

58 minuten geleden
Naasten kankerpatiënt voelen zich vaak schuldig over privétijd

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de naasten van kankerpatiënten heeft een schuldgevoel als ze wat leuks gaan doen, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van onderzoek onder 3171 naasten van mensen met kanker. Vooral kinderen en ouders hebben hier last van. Bijna 20 procent zegt geen sociaal leven meer te hebben door het zorgen voor het familielid.

2 uur geleden
GGD: ruim helft jongvolwassenen had vorig jaar mentale klachten

UTRECHT (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders van 16 tot en met 25 jaar ervoer vorig jaar psychische klachten als angst en depressieve gevoelens, meldt GGD GHOR Nederland op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. In deze groep zaten veel vrouwen en jongvolwassenen in stedelijke gebieden. Ook eenzaamheid en suïcidale gedachten kwamen veel voor.

11 uur geleden
Ziekenhuizen en vakbonden na lang onderhandelen eens over cao

DEN HAAG (ANP) - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.

13 uur geleden
Studie: darmklachten bij mensen met autisme door mentale klachten

DE BILT (ANP) - Mensen met autisme hebben meer kans op maag-darmproblemen dan mensen zonder autisme vanwege psychische factoren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie baseert zich op onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA), een samenwerkingsverband dat kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk brengt. De NVA geeft aan dat mensen met autisme vaker angst, stress en depressie ervaren, en deze factoren kunnen weer voor maag-darmklachten zorgen.

17 uur geleden
Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man

MAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).

1 dag geleden
Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

3 dagen geleden