Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militaire oefening met NAVO-soldaten in Litouwen

Militaire oefening met NAVO-soldaten in Litouwen

VILNIUS (ANP/DPA) - Te midden van spanningen in het naburige Wit-Rusland is maandag in Litouwen een militaire oefening begonnen met 950 soldaten uit tien NAVO-landen. Naast Litouwse troepen nemen ook eenheden uit Frankrijk, Polen en de VS deel aan de twee weken durende luchtverdedigingsoefening 'Tobruq Legacy 20'.

Het doel van de oefening, die loopt tot 25 september, is het verbeteren van de samenwerking tussen de strijdkrachten van de NAVO-landen op het gebied van luchtverdediging vanaf de grond. Daartoe hebben de geallieerden tijdelijk verschillende luchtverdedigingssystemen naar Litouwen verplaatst.

"Tobruq Legacy 2020 is een lang geplande defensieve oefening die geen verband houdt met de huidige gebeurtenissen in de regio", aldus een verklaring van het Amerikaanse leger in Europa met het oog op de situatie in Wit-Rusland. In de voormalige Sovjetrepubliek zijn er sinds de omstreden presidentsverkiezingen begin augustus massale protesten tegen het autoritair regerende staatshoofd Aleksandr Loekasjenko.

In Litouwen zijn onlangs nieuwe eenheden van het Amerikaanse leger aangekomen voor verschillende militaire oefeningen die gepland waren voor de herfst. Loekasjenko, die onder druk is komen te staan, beschuldigde de NAVO ervan troepen te stationeren aan de grens met Wit-Rusland. De militaire alliantie spreekt dit tegen.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

5 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

18 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

2 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

4 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

6 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden