Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Militaire keuringen en opleidingen lagen lang stil'

'Militaire keuringen en opleidingen lagen lang stil'

DEN HAAG (ANP) - Militaire keuringen en opleidingen hebben lang stilgelegen vanwege het coronavirus. Dat zegt staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in gesprek met het AD. Doordat de keuringen een tijd hebben stilgelegen, konden er ook minder mensen worden aangenomen, stelt Visser.

"We hebben nog 9250 openstaande vacatures. Er zijn nog ongeveer 5500 banen vacant en de krijgsmacht wordt met 3500 mensen uitgebreid", zei de staatssecretaris. De werving van kandidaten voor die functies ging volgens Visser gewoon door, maar mensen konden niet direct worden aangenomen, vanwege de coronamaatregelen. Voor vitale functies is dat proces wel doorgegaan, aldus Visser.

Als er weer gekeurd kan worden, vreest de staatssecretaris voor een grote toestroom van kandidaten. "Dat wordt best nog een uitdaging. Keuring, kleding, opleiding, screening. Wij stellen iets meer eisen dan een gemiddeld bedrijf als je bij ons gaat werken. Onze mensen hebben bijvoorbeeld ook een verklaring van geen bezwaar (VGB) nodig."

Een belangrijk punt binnen Defensie momenteel is de huisvesting van militairen in kazernes. Voor de coronacrisis lagen die met zes of acht mensen in stapelbedden op een slaapzaal. "Dat kan dus niet meer", stelt Visser. "We moeten naar 50 procent bezetting van de legeringsplaats, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden. Dat betekent dus dat je praktische dingen moet gaat bedenken. Kun je mensen vragen op en neer te rijden? Kun je iets doen met gebouwen?"

Meer uit Binnenland

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

1 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

3 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

5 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

5 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

6 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

6 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

6 uur geleden