Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militair regime Myanmar laat duizenden gevangenen vrij

Militair regime Myanmar laat duizenden gevangenen vrij

YANGON (ANP/RTR) - Het militaire regime in Myanmar heeft zaterdag ruim 23.000 gevangenen vrijgelaten. Ze kregen volgens de gevangenisdienst amnestie in het kader van een nationale feestdag, het Myanmarees nieuwjaar.

Het Myanmarees nieuwjaar wordt zaterdag gevierd, maar volgens tegenstanders van de junta is er geen reden voor feest. Activisten hebben opgeroepen de festiviteiten helemaal af te blazen en door te gaan met acties tegen de militairen. Die grepen begin februari de macht en arresteerden regeringsleider Aung San Suu Kyi en duizenden andere mensen.

De autoriteiten hebben voor zover bekend geen grote aantallen prodemocratische activisten laten gaan. "Het gaat vooral om gevangenen die al voor februari vastzaten, maar ook om mensen die later zijn vastgezet", zei een woordvoerder van de gevangenisdienst. Die kon niet in detail treden over wie precies zijn vrijgekomen.

Staatsgreep

In Myanmar wordt al weken gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Veiligheidstroepen drukken protesten met veel geweld de kop in. Activisten zeggen dat daarbij zeker 728 doden zijn gevallen. De autoriteiten maken volgens de activistische Vereniging voor Hulp aan Politieke Gevangenen (AAPP) ook nog jacht op 832 mensen die worden gezocht vanwege hun betrokkenheid bij protesten.

Het gaat onder anderen om zo'n 200 mensen die worden verdacht van het zaaien van verdeeldheid binnen de strijdkrachten, iets wat bestraft kan worden met drie jaar cel. Ook bekende Myanmarezen die kritiek hebben op de coup zijn hun leven niet zeker. De autoriteiten zouden zaterdag regisseur Christina Kyi en acteur Zenn Kyi hebben opgepakt toen ze in Yangon op het vliegtuig naar Thailand wilden stappen.

Veel kritiek

Internationaal klinkt veel kritiek op het geweld tegen demonstrerende burgers en daar blijft het soms niet bij. Westerse landen en de Europese Unie hebben ook sancties opgelegd. De leider van het militaire regime, Min Aung Hlaing, heeft volgende week naar verwachting zijn eerste officiële reis naar het buitenland sinds de staatgreep. Hij wordt op 24 april in Indonesië verwacht op een top van ASEAN, een organisatie van landen in Zuidoost-Azië.

De deelname van Min Aung Hlaing aan de top kwam uit via het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken, dat liet weten dat de Myanmarees heeft bevestigd dat hij komt. De crisis in zijn land staat op de top naar verwachting ook op de agenda.

De junta heeft volgehouden dat het de macht moest grijpen omdat sprake was van verkiezingsfraude bij de parlementsverkiezingen. Die waren vorig jaar overtuigend gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnares Suu Kyi, terwijl een aan het leger gelieerde partij juist een zware nederlaag leed. De militairen zeggen dat ze de macht op termijn weer aan burgers willen teruggeven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

25 minuten geleden
China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

PEKING (ANP) - China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegenover de Oeigoeren annuleren.

26 minuten geleden
Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

39 minuten geleden
Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

MENLO PARK (ANP/RTR) - Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

6 uur geleden
Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

7 uur geleden
Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden
Tijd om door te zetten met atoomdeal Iran, vindt bemiddelaar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie hoopt dat de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma nu onafgebroken doorgaan. Er is reden tot optimisme, maar de tijd raakt op, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet tot het einde van de maand kans op slagen.

9 uur geleden