Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties vinden ook aangescherpte stikstofwet te mager

Milieuorganisaties vinden ook aangescherpte stikstofwet te mager

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn ondanks aanscherpingen nog altijd niet te spreken over de stikstofwet van minister Carola Schouten. Greenpeace ziet geen garanties voor natuurherstel en Milieudefensie mist "echte oplossingen". Mobilisation for the Environment (MOB), dat de stikstofstrijd voor de rechter in gang zette, spreekt van "koehandel met wat splinterpartijen". Voorzitter Johan Vollenbroek voorspelt dat de nieuwe wet gaat leiden tot "stikstoffraude en juridische procedures".

"Probleem is dat deze regering de aftakeling van onze natuur als een juridisch probleem ziet, in plaats van een ecologisch probleem", aldus Vollenbroek. Milieudefensie concludeert dat het nieuwe voorstel "niet de angel uit de stikstofcrisis haalt".

Teveel stikstof is slecht voor de biodiversiteit in bepaalde beschermde natuurgebieden. Dat leidt ertoe dat bepaalde soorten gaan woekeren en die verdringen dan andere, waarmee de soortenrijkdom afneemt. Twee stikstofverbindingen veroorzaken die natuurschade: ammoniak, dat vooral van de landbouw komt, en stikstofoxiden, die worden uitgestoten door het verkeer, de industrie en de energiesector.

Ambitieuzere doelstelling

In de deal die Schouten heeft gesloten met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP staat onder meer een ambitieuzere doelstelling dan in de eerdere versie van de wet. In 2035 moeten de stikstofconcentraties in driekwart van de 'stikstofgevoelige' natuurgebieden naar een houdbaar niveau zijn teruggebracht. Daartoe moet de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden worden gehalveerd. In het oude voorstel stond dat de stikstofneerslag in 2030 in de helft van de gebieden op een gezond niveau moet zijn.

Milieudefensie erkent dat het nieuwe voorstel beter is dan het vorige, maar wijst erop dat de minister minder ver gaat dan de adviescommissie onder leiding van Johan Remkes heeft aangeraden. Remkes acht halvering van de stikstofuitstoot in 2030 noodzakelijk voor de natuur. De milieuorganisatie mist "een omslag naar écht natuurvriendelijke landbouw en emissievrij verkeer".

Juridische houdbaarheid

Greenpeace zet vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van het wetsvoorstel. "Of het maatregelenpakket de uitstoot van stikstof ook daadwerkelijk voldoende bij de bron aanpakt is nog volstrekt onduidelijk", reageert de milieuorganisatie. "De echte aanpak van de natuurcrisis in Nederland wordt doodleuk op de lange baan geschoven", aldus de organisatie.

Een nieuwe stikstofwet is noodzakelijk, omdat de Raad van State het oude stelsel in mei vorig jaar ongeldig verklaarde. Het was in strijd met natuurwetgeving. MOB had de zaak aangespannen. De organisatie voorziet "een nieuw debacle". Boeren moeten fors inleveren, aldus MOB, maar industrie, luchtvaart, verkeer en bouw krijgen ruim baan en de "aftakeling van de natuur gaat onverminderd hard door".

Meer uit Binnenland

3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

3 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

4 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

6 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

7 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

8 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

10 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

11 uur geleden