Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties: tijd is op voor Tata Steel

Milieuorganisaties: tijd is op voor Tata Steel

UTRECHT (ANP) - "De tijd lijkt op voor grote vervuiler Tata Steel", zegt Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie van Greenpeace. Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) stelt dat wederom duidelijk wordt dat "kinderen niet veilig kunnen opgroeien onder de rook van Tata". De milieuorganisaties reageren op het vrijdag gepubliceerde RIVM-rapport.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) signaleert in het rapport dat in de omgeving veel hogere concentraties metalen en zogeheten PAK’s worden gemeten dan te rijmen is met de opgegeven cijfers. Greenpeace denkt dat Tata niet eerlijk is over de uitstoot die de staalfabriek veroorzaakt.

Milieuorganisatie MOB vindt dat het onderzoeksrapport van het RIVM vooral laat zien hoe "incompetent" de omgevingsdienst in Noord-Holland is. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is verplicht om de emissie van Tata Steel te controleren. "Maar daar komt in de praktijk geen hout van terecht", zegt voorzitter Johan Vollenbroek. "Er wordt niet goed gerapporteerd door Tata, en de omgevingsdienst slikt het voor zoete koek."

MOB wil dat Tata Steel sluit. Greenpeace zegt dat in elk geval de ziekmakende onderdelen van Tata moeten sluiten. "Het is onverantwoord om deze nog open te houden", aldus Oulahsen. "De omwonenden van grote vervuiler Tata Steel hebben recht op een gezonde leefomgeving en moeten niet worden afgepoeierd met schoonmaakploegjes voor speeltoestellen."

Meer uit Binnenland

Treinverkeer rond Utrecht verstoord door chemische geur

UTRECHT (ANP) - Rond Utrecht zijn er problemen met het treinverkeer door inzet van de hulpdiensten bij station Utrecht Vaartsche Rijn. Een machinist van een goederentrein rook een chemische geur en sloeg daarop alarm. Het treinverkeer op verschillende trajecten werd daardoor stilgelegd.

25 minuten geleden
Verdachte opgepakt om bedreiging op hogeschool Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft een verdachte opgepakt van het incident op de Fontys Hogeschool in Eindhoven van donderdagochtend. Het gaat om een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is geen medewerker of student van de hogeschool.

1 uur geleden
Jeugddetentie voor drie brandstichtingen in Amsterdam-Zuidoost

HAARLEM (ANP) - De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen in woningen in Amsterdam-Zuidoost vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij de drie branden heeft gesticht, en dat hij daarmee ook schuldig is aan poging tot moord.

1 uur geleden
Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

ROTTERDAM (ANP) - De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. "Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was", aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om "een 250-ponder gaat, waarin zo'n 40 kilo springstof zit".

1 uur geleden
Uitslaande brand verwoest loods in Wezep

WEZEP (ANP) - Een uitslaande brand heeft een loods in de Gelderse plaats Wezep verwoest, meldt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In de loods stonden zeker dertig elektrische scooters. Twee naastgelegen panden heeft de brandweer kunnen behouden. Wel is er schade aan enkele auto's die op het terrein stonden.

1 uur geleden
Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

DEN HAAG (ANP) - De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat "een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk". De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

1 uur geleden
Onderzoek naar lekken bij Buitenlandse Zaken zonder resultaat

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven geen aanvullend strafrechtelijk onderzoek te zullen doen.

1 uur geleden