Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties niet ontevreden over plannen kabinet

Milieuorganisaties niet ontevreden over plannen kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie noemt het "rechtvaardig dat het kabinet ook banken, toeleveranciers en supermarkten wil laten meebetalen aan de oplossing van de stikstof- en klimaatcrisis". Deze bedrijven hebben volgens de organisatie "jarenlang goed verdiend aan de huidige crisis".

Het kabinet presenteerde vrijdag plannen om de problemen door de stikstofuitstoot aan te pakken. Dit landbouwakkoord is de laatste kans voor deze bedrijven om vrijwillig mee te helpen, stelt Milieudefensie.

De club wil ook dat de vervuilende bedrijven een klimaatplan maken om klimaatverandering een halt toe te roepen, dat in lijn is met het akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde zo rond de 1,5 graad Celsius te houden.

Blij

Natuur & Milieu laat weten blij te zijn dat het kabinet onderzoek gaat doen naar de economische gevolgen voor boeren die willen gaan verduurzamen. Ook "de plannen voor een centraal stikstofregistratiesysteem en het aan banden leggen van ongebruikte stikstofruimte in vergunningen zijn goed", aldus de organisatie. Daar moet echter meer haast mee worden gemaakt, vindt Natuur & Milieu.

De voornemens hebben volgens Natuur & Milieu ook alleen zin "als het kabinet echt regie pakt en zorgt dat de natuur op de eerste plek komt". "Het belangrijkste is nu heel snel daad bij het woord te gaan voegen, dat de aanpak van piekbelasters start en de gebiedsprocessen doorgaan. De natuur kan niet meer wachten", aldus Natuur & Milieu.

Milieuorganisatie Greenpeace zal vrijdag niet reageren, evenmin als bijvoorbeeld Natuurmonumenten.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

23 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

1 dag geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

2 dagen geleden