Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties eisen vertrek TotalEnergies uit Rusland

Milieuorganisaties eisen vertrek TotalEnergies uit Rusland

PARIJS (ANP/RTR) - Twee vooraanstaande milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, zijn van plan juridische stappen te ondernemen in Frankrijk tegen TotalEnergies wegens mogelijke mensenrechtenschendingen. De organisaties willen daarmee de druk op het Franse olie- en gasconcern verder opvoeren om de zakelijke banden met Rusland volledig te verbreken vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Greenpeace Frankrijk en Les Amis de la Terre (Vrienden van de Aarde) verklaarden in een aangetekende brief aan topman Patrick Pouyanné dat TotalEnergies moet voldoen aan een Franse wet uit 2017. Die wet verplicht multinationals om waakzaam te zijn voor schendingen van mensenrechten bij hun commerciële activiteiten in landen die door gewapende conflicten worden getroffen.

TotalEnergies en zijn bestuurders kunnen strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor elk strafbaar feit onder het Franse wetboek van strafrecht, met name medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, aldus de organisaties.

Reserves

In de brief roepen de milieubewegingen TotalEnergies formeel op een einde te maken aan alle activiteiten op de Russische olie- en gasmarkt en alle zakelijke relaties die kunnen bijdragen aan het plegen van ernstige schendingen van de mensenrechten, te beëindigen. TotalEnergies wilde geen commentaar geven op de brief.

Rusland vertegenwoordigde in 2020 bijna een kwart van de bewezen reserves van TotalEnergies en 17 procent van zijn gecombineerde olie- en gasproductie. Het bedrijf heeft de Russische agressie veroordeeld, maar heeft niet het voorbeeld gevolgd van de Britse concurrenten BP en Shell die zich volledig terugtrekken uit Rusland. Het Franse bedrijf verklaarde wel niet langer geld te steken in nieuwe energieprojecten in Rusland.

Novatek

TotalEnergies bezit ongeveer een vijfde van de Russische gasproducent Novatek, waarvan sommige bestuurders en aandeelhouders naar verluidt dicht bij het Kremlin staan en het doelwit zijn van westerse sancties. Ook bezitten de Fransen, rechtstreeks of via Novatek, grote belangen in Russische projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas.

Volgens advocaat Clara Gonzales van Greenpeace Frankrijk dient TotalEnergies zijn plannen binnen drie maanden te hebben bijgewerkt, anders zullen juridische stappen worden ondernomen tegen het concern, waarbij ook strafrechtelijke procedures worden overwogen.

Meer uit Financieel

Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.

22 minuten geleden
Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

57 minuten geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

1 uur geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

1 uur geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

1 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

2 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

2 uur geleden