Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties: 150.000 nieuwe huizen te dicht bij Schiphol

Milieuorganisaties: 150.000 nieuwe huizen te dicht bij Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - In de regio rond Schiphol worden de komende jaren minimaal 150.000 woningen gebouwd, maar volgens milieuorganisaties gebeurt dat op plekken waar te veel vliegtuiglawaai is om gezond te kunnen wonen.

Volgens onderzoek van de Natuur- en Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland gaat het om 115 nieuwbouwlocaties. Zij baseren zich op richtlijnen voor geluidsoverlast van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarbij vallen bouwplannen op 20 tot 40 kilometer van de luchthaven binnen de kritische grens van te hoge gezondheidsrisico’s.

"De gezondheid van zo’n 300.000 toekomstige bewoners in de omgeving van Schiphol is hierbij in het geding. Om maar niet te spreken over de 1,5 tot 2 miljoen mensen die al in dit gebied wonen", aldus de organisaties. Zij vinden dat het vliegtuiglawaai moet afnemen door Schiphol te laten krimpen.

WHO-regels

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat zowel gaat over de luchtvaart als over de milieueffecten daarvan, noemt het "belangrijk dat bij het bouwen van woningen helder is wat de geluidshinder in een gebied is". Het ministerie zegt samen te werken met de gemeenten en provincies rond het vliegveld om te zorgen dat er genoeg woningen gebouwd kunnen worden, maar de bewoners niet te veel last krijgen van geluidshinder.

De regels die het kabinet daarvoor aanhoudt zijn minder streng dan de WHO-regels. In een onderzoek dat eind vorig jaar verscheen viel het aantal woningen dat volgens die criteria mogelijk met te veel lawaai te maken zou krijgen dan ook veel lager uit. Het zou gaan om hooguit 60.000 tot 80.000 woningen.

Alle belangen

Het kabinet neemt later dit jaar een besluit over de toekomst van Schiphol en de vraag of het vliegveld kan uitbreiden. Daarin worden "alle belangen" meegewogen. Desgevraagd bevestigt het ministerie dat ook de grote behoefte aan woningen in Nederland een rol moet spelen. Tegelijk benadrukt het ministerie ook dat de luchthaven "een sterk netwerk aan bestemmingen" moet kunnen behouden.

Meer uit Binnenland

Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

49 minuten geleden
Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

1 uur geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

3 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

4 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

9 uur geleden