Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties: 150.000 nieuwe huizen te dicht bij Schiphol

Milieuorganisaties: 150.000 nieuwe huizen te dicht bij Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - In de regio rond Schiphol worden de komende jaren minimaal 150.000 woningen gebouwd, maar volgens milieuorganisaties gebeurt dat op plekken waar te veel vliegtuiglawaai is om gezond te kunnen wonen.

Volgens onderzoek van de Natuur- en Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland gaat het om 115 nieuwbouwlocaties. Zij baseren zich op richtlijnen voor geluidsoverlast van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarbij vallen bouwplannen op 20 tot 40 kilometer van de luchthaven binnen de kritische grens van te hoge gezondheidsrisico’s.

"De gezondheid van zo’n 300.000 toekomstige bewoners in de omgeving van Schiphol is hierbij in het geding. Om maar niet te spreken over de 1,5 tot 2 miljoen mensen die al in dit gebied wonen", aldus de organisaties. Zij vinden dat het vliegtuiglawaai moet afnemen door Schiphol te laten krimpen.

WHO-regels

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat zowel gaat over de luchtvaart als over de milieueffecten daarvan, noemt het "belangrijk dat bij het bouwen van woningen helder is wat de geluidshinder in een gebied is". Het ministerie zegt samen te werken met de gemeenten en provincies rond het vliegveld om te zorgen dat er genoeg woningen gebouwd kunnen worden, maar de bewoners niet te veel last krijgen van geluidshinder.

De regels die het kabinet daarvoor aanhoudt zijn minder streng dan de WHO-regels. In een onderzoek dat eind vorig jaar verscheen viel het aantal woningen dat volgens die criteria mogelijk met te veel lawaai te maken zou krijgen dan ook veel lager uit. Het zou gaan om hooguit 60.000 tot 80.000 woningen.

Alle belangen

Het kabinet neemt later dit jaar een besluit over de toekomst van Schiphol en de vraag of het vliegveld kan uitbreiden. Daarin worden "alle belangen" meegewogen. Desgevraagd bevestigt het ministerie dat ook de grote behoefte aan woningen in Nederland een rol moet spelen. Tegelijk benadrukt het ministerie ook dat de luchthaven "een sterk netwerk aan bestemmingen" moet kunnen behouden.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden