
Milieudefensie: veel kennis ontbreekt bij bedrijven over uitstoot
DEN HAAG (ANP) - De grootste vervuilers van Nederland die op verzoek van milieuorganisatie Milieudefensie hun klimaatplannen hebben overhandigd blijken "onverwacht" weinig kennis over de volledige CO2-uitstoot te hebben, zegt de organisatie. Alle aangeschreven bedrijven hebben gereageerd. Directeur Donald Pols noemt de respons wel "indrukwekkend" en zegt "aangenaam verrast" te zijn "door de manier waarop bedrijven met ons verzoek zijn omgegaan".
Volgens Pols is dat "een compliment waard".
Milieudefensie had de in totaal 29 bedrijven, zoals luchtvaartmaatschappij KLM en chemieconcern DSM, eerder gevraagd om voor 15 april met een klimaatplan te komen. Deden ze dit niet, dan zou een rechtszaak volgen. Zo dwong de beweging eerder ook olie- en gasconcern Shell tot versnelling van de milieu-aanpak.
Basis
Niet alle aangeschreven bedrijven hebben compleet nieuwe plannen aangeleverd, maar in de meeste gevallen is er een basis waarop sommige bedrijven een accent hebben aangebracht, of achtergrondinformatie hebben toegevoegd om de plannen te duiden, zegt Pols. "Sommige bedrijven zijn begonnen aan hun groene huiswerk, andere hebben niet eens in kaart hoeveel huiswerk er op stapel ligt", aldus de directeur. Bedrijven moeten volgens Milieudefensie verder kijken dan alleen de zonnepanelen op hun pand, maar ook naar de inkoop van voor het klimaat schadelijke grondstoffen en producten.
De organisatie gaat de plannen nu laten beoordelen door wetenschappelijk onderzoeksbureau NewClimate Institute en beraadt zich op vervolgstappen. Dat zou bijvoorbeeld een nieuwe rechtszaak kunnen zijn, maar daarover kan Pols nog niets zeggen. "Maar de mogelijkheden zijn legio."
Klimaatcrisisindex
De uitkomst van de beoordeling van de klimaatplannen wordt in juni verwacht. De doorrekening vat Milieudefensie samen in een zogeheten klimaatcrisisindex, een ranking van de mate waarin bedrijven voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.
Pols gelooft dat deze wijze waarop bedrijven wordt gevraagd klimaatverandering serieuzer te nemen wereldwijd de norm zal worden. Volgens hem is het nog niet eerder gedaan dat een non-gouvernementele organisatie de klimaatplannen van grote vervuilers op deze manier beoordeelt. "In het meest recente VN-klimaatrapport zie je ook dat grote bedrijven voor het eerst een prominente plaats krijgen om klimaatverandering te bedwingen", aldus Pols. "Het is wel te gek voor woorden dat het nodig is dat we dit moeten doen. Overheden hadden deze stap zelf moeten zetten", zegt hij.
Meer uit Binnenland
OOSTERHOUT (ANP) - Het derde slachtoffer van een schietpartij in Oosterhout eind maart is overleden. De 25-jarige man uit de Brabantse plaats lag zwaargewond in het ziekenhuis en is dinsdag aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie.
46 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Een 20-jarige vrouw uit Steenwijk wordt verdacht van het doden van haar baby direct na de bevalling. Ze stopte het lichaam in een vuilniszak en hield het op haar kamer verborgen. Tegen de vrouw is dinsdag in de rechtbank in Zwolle een celstraf van veertig maanden waarvan de helft voorwaardelijk geëist.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kardinaal Wim Eijk is zaterdag aanwezig bij de uitvaart van paus Franciscus. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vertrekt op korte termijn naar Vaticaanstad. Ook bisschop Jan Hendriks gaat ernaartoe. Of er nog andere bisschoppen vanuit Nederland aansluiten, is nog niet bekend.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bonden en werkgevers hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor gemeentepersoneel. Daarin is onder meer een salarisverhoging afgesproken van 7,5 procent, meldt CNV. De cao's waarop de afspraken van toepassing zijn, gelden samen voor ruim 222.000 medewerkers.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft 'Zwarte Cobra' Henk R. dinsdag in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij een dubbele liquidatie bijna 32 jaar geleden in Antwerpen. Tegen de 74-jarige R. was vorige maand 22 jaar gevangenisstraf geëist.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst kijkt voortdurend naar de samenwerking met de VS. Directeur Peter Reesink van de MIVD zei dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag dat zijn dienst oog heeft voor de situatie bij de belangrijkste militaire bondgenoot. "We zijn niet blind voor de ontwikkelingen die daar plaatsvinden."
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Kardinaal Wim Eijk zou ervoor open staan om de maandag overleden paus Franciscus op te volgen. Dat zegt hij in het AT5-programma Het Gesprek aan de Amstel. "Als de kardinalen je kiezen, dan kun je dat zien als een roeping die je krijgt van de Heilige Geest. Ik denk dat je dan echt in geweten verplicht bent om ja te zeggen."
5 uur geleden