Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieudefensie sleept Shell voor de rechter

Milieudefensie sleept Shell voor de rechter

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie staat vanaf dinsdag met zes andere organisaties tegenover Shell in de rechtbank in Den Haag. De eisers willen dat Shell over tien jaar 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019. De zaak kan volgens de eisers grote gevolgen hebben voor fossiele bedrijven over de hele wereld. De zittingsdagen zijn op 1, 3, 15 en 17 december.

Het is volgens Milieudefensie voor het eerst dat een olie- en gasbedrijf via de rechter gevraagd wordt om een duurzamere koers te varen.

"Shell weigert te stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Daarom vragen we de rechter daar een einde aan te maken", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. "Het is geweldig dat veel Nederlanders dat ondersteunen, de volledige juridische kosten van 500.000 euro wordt door donaties gedekt. Dat Shell - net als iedereen - mee moet doen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen, leeft onder veel Nederlanders."

Klimaatakkoord

Volgens Milieudefensie steekt Shell jaarlijks tientallen miljarden, zo'n 95 procent van al zijn uitgaven, in het oppompen van olie en gas. "Dan 'omarm' je het Klimaatakkoord van Parijs niet zoals Shell zegt, dan wurg je het", aldus Pols.

Alleen als grote vervuilende bedrijven zoals Shell ook gaan meedoen en hun CO2-uitstoot verminderen kan de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden blijven, meent Milieudefensie.

Grote uitdaging

Shell zegt het eens te zijn met Milieudefensie dat er nu actie nodig is tegen klimaatverandering. "Wat de energietransitie gaat versnellen, is effectief overheidsbeleid, investeren in technologie en ander consumentengedrag. Deze rechtszaak draagt hieraan niets bij", aldus het concern. "Het aanpakken van zo’n grote uitdaging vereist een gezamenlijke en wereldwijde aanpak. Shell speelt daarin zijn rol."

Shell sprak eerder de ambitie uit om in 2050, of eerder, een bedrijf met netto nul uitstoot te zijn. Het bedrijf investeerde daarvoor in Nederland naar eigen zeggen onder meer in wind- en zonne-energie en maatregelen om de uitstoot van de eigen activiteiten te verminderen.

Meer uit Binnenland

Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

2 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

3 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

4 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

4 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

4 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

4 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

4 uur geleden