
Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan
DEN HAAG (ANP) - Na de zaak tegen Shell in 2021, gaat Milieudefensie eind dit jaar een nieuwe klimaatzaak beginnen tegen een bedrijf dat veel broeikasgassen uitstoot. Dat maakte de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, zondagochtend bekend in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Om welk bedrijf het gaat, kon hij nog niet zeggen.
"Een rechtszaak starten tegen een sterke multinational kost enorm gedegen voorbereiding, en die tijd nemen we", aldus Pols in Vroege Vogels.
In 2021 won de milieuorganisatie een rechtszaak tegen Shell over het niet snel genoeg verlagen van de CO2-uitstoot. De rechter oordeelde toen dat de oliemaatschappij de uitstoot met 45 procent moest verminderen in 2030 ten opzichte van 2019, en dat het bedrijf daar direct mee moest beginnen. Het hoger beroep dat Shell tegen die uitspraak aantekende, moet nog plaatsvinden. Het bedrijf zei dat het niet effectief is om klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten de uitstoot te laten verminderen.
Grote bedrijven
Na de gewonnen klimaatzaak vroeg Milieudefensie nog 29 grote bedrijven naar hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Een onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in klimaatbeleid, het NewClimate Institute, rekende die plannen vorig jaar door. Daaruit bleek volgens Milieudefensie dat die plannen "nog ernstig tekortschieten".
Bedrijven die in de analyse van het NewClimate Institute 'laag' scoorden, waren onder meer kredietverzekeraar Atradius, baggeraar Boskalis, vleesproducent Vion, tankopslagbedrijf Vopak en de vestigingen van oliebedrijven als BP en ExxonMobil. Ook grote banken als ING, Rabobank en ABN AMRO scoorden toen laag.
Pols zei vorig jaar juli dat hij hoopte dat rechtszaken niet nodig zullen zijn, maar hij maakte ook duidelijk daar niet voor terug te zullen deinzen. "Wij zijn er niet om rechtszaken te voeren, maar om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Als het nodig is, zijn we wel degelijk bereid en in staat om nieuwe rechtszaken te starten", aldus de directeur van Milieudefensie toen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
4 uur geledenKRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Bij de politie zijn dertig tips binnengekomen over de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, nadat het Openbaar Ministerie een week eerder een beloning van 200.000 euro had uitgeloofd voor de gouden tip. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.
4 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Tenminste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.
8 uur geledenUTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft tot dusver rond de 25 tips gekregen in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden nadat de stichting maandagavond had laten weten een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de gouden tip. Dit meldde directeur Kelly de Vries dinsdag.
9 uur geleden