Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieudefensie in actie tijdens aandeelhoudersvergadering Shell

Milieudefensie in actie tijdens aandeelhoudersvergadering Shell

LONDEN (ANP) - Milieudefensie en andere milieuorganisaties voeren dinsdag actie tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen. Bij een demonstratie buiten Westminster Hall spreekt onder meer Nine de Pater, campagneleider van Milieudefensie, de betogers toe. Ook in Den Haag wijzen actievoerders erop dat Shell zijn CO2-uitstoot wereldwijd moet verminderen.

"Shell blijft lijnrecht tegen het vonnis van de rechter ingaan en brengt daarmee dagelijks mensenlevens in gevaar", zegt De Pater. In 2021 won de milieuorganisatie de rechtszaak tegen Shell. Het vonnis van de rechtbank was een wereldwijde primeur. Hierin wees de rechtbank op de risico's van klimaatverandering. Shell moet de uitstoot in 2030 daarom met 45 procent verminderd hebben.

Na haar toespraak bij de demonstratie in Londen stelt De Pater in de vergadering vragen aan het bestuur en de aandeelhouders van Shell. Ook zal ze Shell wijzen op de waarschuwingsbrief die vorige maand werd gestuurd door Milieudefensie. Daarbij kunnen bestuurders van het bedrijf aansprakelijk gehouden worden voor het schenden van mensenrechten door het niet-uitvoeren van het vonnis, aldus De Pater.

Schadevergoeding

Bij de actie in Londen zijn organisaties uit verschillende delen van de wereld aanwezig, waaronder clubs uit Nigeria, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Shell moet verschillende Nigeriaanse boeren een schadevergoeding betalen. Dit komt omdat jarenlang oliepijpleidingen lekten in het land. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in 2021 dat Shell aansprakelijk was.

In Nederland gaat Milieudefensie naar het kantoor van Shell in Den Haag. Hier zetten de actievoerders een levensgrote schelp neer, waar ze met hun handen olie-afdrukken op maken. Met een tekst op een spandoek vraagt de milieuorganisatie Shell om zich aan het vonnis van de rechter te houden.

Meer uit Binnenland

ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

10 minuten geleden
Taxicentrale Amsterdam ziet vraag naar taxiritjes flink toenemen

AMSTERDAM (ANP) - De Taxicentrale Amsterdam (TCA) merkt dat de vraag naar taxiritjes is "verdubbeld tot verdrievoudigd" door de treinstoring rond de hoofdstad. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt directeur Hedy Borreman maandagochtend. Volgens haar is de vraag groter dan het aanbod. Dat betekent ook dat mensen langer moeten wachten voor hun taxi arriveert.

21 minuten geleden
Gestrand op Amsterdam CS na nachtje in de Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Na een nacht in de Ziggo Dome staan Hilleke en Kiki Kuitert uit Almelo maandagochtend op Amsterdam Centraal in afwachting van een trein naar huis. Moeder en dochter strandden samen met honderden andere fans in de hoofdstad na het concert van Harry Styles.

38 minuten geleden
Gedupeerde fans van Harry Styles mogelijk toch naar show

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die vanwege de treinstoring zondagavond niet naar het concert van Harry Styles in de Amsterdam ArenA konden komen, kunnen mogelijk maandag of dinsdag alsnog gaan. Een woordvoerster van concertorganisator MOJO laat weten dat met de gedupeerde fans zal worden gekeken naar een oplossing.

46 minuten geleden
Storing treinverkeer Amsterdam opgelost, treinen gaan weer rijden

AMSTERDAM (ANP) - De storing van het treinverkeer rond Amsterdam is verholpen, meldt een woordvoerder van de NS. Vanaf 09.00 uur gaan in die regio weer treinen rijden. Reizigers moeten de rest van de ochtend wel rekening houden met verstoringen.

1 uur geleden
Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

DEN HAAG (ANP) - Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

1 uur geleden
Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

1 uur geleden