Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieudefensie gaat weer naar aandeelhoudersvergaderingen

Milieudefensie gaat weer naar aandeelhoudersvergaderingen

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Milieudefensie gaan dit jaar opnieuw langs bij de aandeelhoudersvergaderingen van "grote vervuilende bedrijven". Aanstaande woensdag vormt de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize "de eerste etappe van het aandeelhoudersseizoen" van de milieuorganisatie, heeft Milieudefensie aangekondigd.

Terwijl grote bedrijven voor honderden miljarden aan klimaatschade veroorzaken, keren ze volgens onderzoek van de milieuclub in samenwerking met de organisaties SOMO en Profundo het grootste deel van hun nettowinst uit aan hun aandeelhouders. Zo ging bij Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, de laatste jaren bijna 13 miljard euro naar aandeelhouders, staat in het rapport.

Wouter Kolk, campaigner van Milieudefensie, zegt dat de cijfers aantonen dat de bedrijven hun verduurzaming makkelijk zelf kunnen betalen, maar ervoor kiezen om dat niet te doen. Om stelling te nemen tegen het beleid van de bedrijven hebben activisten van Milieudefensie zelf ook aandelen gekocht. Dat geeft ze toegang tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

"Met honderden activistische aandeelhouders zeggen we tegen de CEO's: houd je aan het klimaatakkoord van Parijs of we zien je, net als Shell en ING, in de rechtbank", stelt voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. De activistische aandeelhouders van Milieudefensie zullen op de vergaderingen eisen dat bedrijven minimaal 48 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019.

Vorig jaar verstoorden de klimaatactivisten onder meer de vergaderingen van ING en Ahold Delhaize. Ze stelden om de beurt telkens dezelfde vraag. In de ogen van grote beleggers duurden de bijeenkomsten daardoor onnodig lang en ging de actie ten koste van de behandeling van andere onderwerpen.

Meer uit Binnenland

Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

PHILIPSBURG (ANP) - Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond. Regeringspartij PFP eist duidelijkheid hierover.

1 uur geleden
Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

1 uur geleden
Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. "De fileteller maakt overuren", aldus de verkeersdienst.

3 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

4 uur geleden
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Met name in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

4 uur geleden
Nederlandse vrouw (61) omgekomen na val in Zwitserland

CRANS-MONTANA (ANP) - Een Nederlandse vrouw van 61 is donderdag overleden na een val in het Zwitserse Crans-Montana. De politie van het kanton Wallis, waar Crans-Montana ligt, meldt dat vrijdag.

6 uur geleden