
Milieudefensie botst met AH-moeder over klimaat, dreigt met rechter
ZAANDAM (ANP) - Het bestuur van Ahold Delhaize heeft op de aandeelhoudersvergadering opnieuw veel kritische vragen gekregen van aanhangers van Milieudefensie. Zij wilden ja of nee horen op de vraag of het moederbedrijf van Albert Heijn durft te beloven de CO2-uitstoot in 2030 te verlagen met 48 procent ten opzichte van 2019.
Volgens Milieudefensie is dat nodig om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. "Kiest u voor Parijs, of de rechtbank?", vroeg Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong.
Maar volgens Ahold Delhaize-topman Frans Muller is het verschil tussen de milieubeweging en hem niet groot. Ook de bedrijfstop wil de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad. Alleen de tussentijdse doelen zijn anders en worden beoordeeld door het zogeheten Science Based Target initiative (SBTi), een volgens hem "gerespecteerd" instituut dat het bedrijfsleven helpt klimaatdoelen op te stellen.
'Erg ambitieus'
Een concreet ja of nee kreeg Milieudefensie na acht keer dezelfde vraag niet. "Ja of nee? Word niet de nieuwe Shell", scandeerden aanhangers van Milieudefensie, verwijzend naar de klimaatzaak die het energiebedrijf in eerste aanleg verloor. Met gebalde vuist in groene handschoenen verlieten de ongeveer honderd activisten nog tijdens de vergadering de zaal.
Tijdens de vergadering probeerde Muller te benadrukken dat het concern doelen heeft die "erg ambitieus zijn als je het vergelijkt met de sector". De uitstoot uit eigen activiteiten moet in 2030 zijn gehalveerd ten opzichte van 2018. En de emissies van toeleveranciers als boeren of voedselproducenten, die veel hoger liggen, moet over zes jaar 37 procent lager zijn dan in 2020.
Dreigen
Milieudefensie wierp tegen dat het SBTi de plannen om dat laatste doel te behalen nog niet heeft gevalideerd en beschuldigde het bedrijf ervan een deel van de emissies "te verdoezelen". Maar het valideren van deze aangescherpte doelen moet goed gebeuren en dat kost tijd, zei Muller daarop.
Andere aandeelhouders gaven ook tegengeluid. Een van hen schamperde dat het door alle harde woorden een jaarvergadering "van een bruinkoolcentrale of iets dergelijk lijkt". Een andere aanwezige gaf het bestuur juist complimenten voor de klimaatinspanningen. "We moeten ook over de schutting heen kijken, en jezelf afvragen hoe we de handen ineenslaan. Dat bereiken we niet door te dreigen met een rechtszaak", zei ze. "Als ik al die cijfers zie die u noemt, heb ik niets dan lof."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
10 minuten geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
3 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
4 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
5 uur geleden