
Milieudefensie botst met AH-moeder over klimaat, dreigt met rechter
ZAANDAM (ANP) - Het bestuur van Ahold Delhaize heeft op de aandeelhoudersvergadering opnieuw veel kritische vragen gekregen van aanhangers van Milieudefensie. Zij wilden ja of nee horen op de vraag of het moederbedrijf van Albert Heijn durft te beloven de CO2-uitstoot in 2030 te verlagen met 48 procent ten opzichte van 2019.
Volgens Milieudefensie is dat nodig om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. "Kiest u voor Parijs, of de rechtbank?", vroeg Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong.
Maar volgens Ahold Delhaize-topman Frans Muller is het verschil tussen de milieubeweging en hem niet groot. Ook de bedrijfstop wil de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad. Alleen de tussentijdse doelen zijn anders en worden beoordeeld door het zogeheten Science Based Target initiative (SBTi), een volgens hem "gerespecteerd" instituut dat het bedrijfsleven helpt klimaatdoelen op te stellen.
'Erg ambitieus'
Een concreet ja of nee kreeg Milieudefensie na acht keer dezelfde vraag niet. "Ja of nee? Word niet de nieuwe Shell", scandeerden aanhangers van Milieudefensie, verwijzend naar de klimaatzaak die het energiebedrijf in eerste aanleg verloor. Met gebalde vuist in groene handschoenen verlieten de ongeveer honderd activisten nog tijdens de vergadering de zaal.
Tijdens de vergadering probeerde Muller te benadrukken dat het concern doelen heeft die "erg ambitieus zijn als je het vergelijkt met de sector". De uitstoot uit eigen activiteiten moet in 2030 zijn gehalveerd ten opzichte van 2018. En de emissies van toeleveranciers als boeren of voedselproducenten, die veel hoger liggen, moet over zes jaar 37 procent lager zijn dan in 2020.
Dreigen
Milieudefensie wierp tegen dat het SBTi de plannen om dat laatste doel te behalen nog niet heeft gevalideerd en beschuldigde het bedrijf ervan een deel van de emissies "te verdoezelen". Maar het valideren van deze aangescherpte doelen moet goed gebeuren en dat kost tijd, zei Muller daarop.
Andere aandeelhouders gaven ook tegengeluid. Een van hen schamperde dat het door alle harde woorden een jaarvergadering "van een bruinkoolcentrale of iets dergelijk lijkt". Een andere aanwezige gaf het bestuur juist complimenten voor de klimaatinspanningen. "We moeten ook over de schutting heen kijken, en jezelf afvragen hoe we de handen ineenslaan. Dat bereiken we niet door te dreigen met een rechtszaak", zei ze. "Als ik al die cijfers zie die u noemt, heb ik niets dan lof."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De achttien Nederlandse zaken van de failliete interieurwinkelketen CASA blijven voorlopig dicht. Of er een doorstart in zit voor het bedrijf is nog onbekend. "De activiteiten liggen nu even stil, ik ga de komende tijd onderzoeken wat we moeten doen om het faillissement goed af te wikkelen", zegt curator Bart Louwerier.
28 minuten geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met zijn eigen AI-model dat lijkt op dat van de Chinese chatbot DeepSeek. Hiermee voegt Xiaomi zich bij het groeiende aantal Chinese bedrijven die in de ontwikkeling van AI-toepassingen zijn gestapt sinds de opmars van DeepSeek in januari.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat groeide de economie van het eurogebied met 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Economen hadden gerekend op een groei van 0,2 procent, na een groei van eveneens 0,2 procent in het laatste kwartaal van 2024.
1 uur geledenDEURNE (ANP) - Het aandeel van elektrische bussenfabrikant Ebusco is woensdagochtend in elkaar gestort, nadat duidelijk werd dat het bedrijf opnieuw in acute geldproblemen verkeert. Ebusco ging, na een vertraagde opening, 76 procent onderuit. Het aandeel ging van 58 cent naar 14 cent, het laagste niveau ooit.
1 uur geledenCOURBEVOIE (ANP/AFP) - TotalEnergies heeft het afgelopen kwartaal flink minder winst geboekt. Het Franse olie- en gasconcern had last van de flink gedaalde prijzen voor ruwe olie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog maar met 0,1 procent gegroeid. Alleen door hogere uitgaven van de overheid aan zorg- en salariskosten kwam het bruto binnenlands product (bbp) nog nipt hoger uit dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten besteedden minder aan onder meer auto's en voedingsmiddelen, wat volgens CBS-hoofdeconoom Frank Notten past in de wereldwijde economische onzekerheid.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Universal Music Group (UMG) was woensdag de grootste stijger in de AEX-index op het Damrak. Het muziekconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst, dankzij sterke verkopen van populaire artiesten als Kendrick Lamar, Sabrina Carpenter en Lady Gaga. Topman Lucian Grainge sprak van sterke resultaten. Het aandeel steeg ruim 5 procent. Adyen zakte daarentegen 5,5 procent. De kwartaalomzet van het bedrijf, dat transacties verwerkt voor bedrijven als Facebook-moederbedrijf Meta, Uber, H&M, eBay en Microsoft, viel tegen.
3 uur geleden