
Milieucommissie EU-parlement worstelt verder met natuurherstelwet
STRAATSBURG (ANP) - De milieucommissie van het Europees Parlement is er nog niet in geslaagd haar gezamenlijke standpunt te bepalen over de voorgestelde natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Nadat de 88 leden donderdagmorgen op het nippertje een voorstel om de beoogde wet te verwerpen afwezen, kwamen ze na urenlang stemmen over honderden geopperde aanpassingen wegens tijdnood niet verder.
De voorzitter van de milieucommissie, de zogeheten ENVI, zag zich genoodzaakt de stemming op te schorten tot later deze maand. Volgens CDA-delegatieleider en commissielid Esther de Lange is het "na ruim drie uur stemmen wel duidelijk" dat de commissie zo verdeeld is dat ze er ook bij de volgende ronde niet uit zal komen.
"We zijn tot op het bot verdeeld. Het is de vraag of je het op deze manier wel wil", zei ze. De christendemocraten zijn faliekant tegen Timmermans' natuurherstelwet. Ze vinden de maatregelen om flora en fauna te beschermen en herstellen te ver gaan en vrezen dat daardoor het in Nederland bijvoorbeeld haast onmogelijk wordt om nog te bouwen en te boeren.
'Chaos'
Mohammed Chahim (PvdA) is er echter van "overtuigd" dat de commissie er eind juni wel uit komt en haar positie aan het voltallige parlement kan voorleggen. Dat kan zich er dan in juli over uitspreken. Als het zou worden aangenomen, kan het Europees Parlement de onderhandelingen met de lidstaten over een definitieve natuurherstelwet beginnen. De EU-landen hebben overigens zelf nog niet hun positie bepaald over de wet, maar die wordt een dezer dagen wel verwacht.
Bas Eickhout (GroenLinks) verwoordde de stemming en het uitstel op Twitter als "Okay. Chaos." Maar het belangrijkste is volgens hem "dat er vandaag geen meerderheid is om de natuurherstelwet af te wijzen. We hebben echter tijd nodig om alsnog tot een gemeenschappelijk standpunt te komen."
Eerder verwierpen twee andere parlementscommissies, die van landbouw en die van visserij, Timmermans' natuurherstelwet. De commissie van 88 leden telt vijf Nederlanders.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
12 uur geleden