
Milieucommissie EU-parlement worstelt verder met natuurherstelwet
STRAATSBURG (ANP) - De milieucommissie van het Europees Parlement is er nog niet in geslaagd haar gezamenlijke standpunt te bepalen over de voorgestelde natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Nadat de 88 leden donderdagmorgen op het nippertje een voorstel om de beoogde wet te verwerpen afwezen, kwamen ze na urenlang stemmen over honderden geopperde aanpassingen wegens tijdnood niet verder.
De voorzitter van de milieucommissie, de zogeheten ENVI, zag zich genoodzaakt de stemming op te schorten tot later deze maand. Volgens CDA-delegatieleider en commissielid Esther de Lange is het "na ruim drie uur stemmen wel duidelijk" dat de commissie zo verdeeld is dat ze er ook bij de volgende ronde niet uit zal komen.
"We zijn tot op het bot verdeeld. Het is de vraag of je het op deze manier wel wil", zei ze. De christendemocraten zijn faliekant tegen Timmermans' natuurherstelwet. Ze vinden de maatregelen om flora en fauna te beschermen en herstellen te ver gaan en vrezen dat daardoor het in Nederland bijvoorbeeld haast onmogelijk wordt om nog te bouwen en te boeren.
'Chaos'
Mohammed Chahim (PvdA) is er echter van "overtuigd" dat de commissie er eind juni wel uit komt en haar positie aan het voltallige parlement kan voorleggen. Dat kan zich er dan in juli over uitspreken. Als het zou worden aangenomen, kan het Europees Parlement de onderhandelingen met de lidstaten over een definitieve natuurherstelwet beginnen. De EU-landen hebben overigens zelf nog niet hun positie bepaald over de wet, maar die wordt een dezer dagen wel verwacht.
Bas Eickhout (GroenLinks) verwoordde de stemming en het uitstel op Twitter als "Okay. Chaos." Maar het belangrijkste is volgens hem "dat er vandaag geen meerderheid is om de natuurherstelwet af te wijzen. We hebben echter tijd nodig om alsnog tot een gemeenschappelijk standpunt te komen."
Eerder verwierpen twee andere parlementscommissies, die van landbouw en die van visserij, Timmermans' natuurherstelwet. De commissie van 88 leden telt vijf Nederlanders.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in landbouwminister Femke Wiersma (BBB). De motie van wantrouwen van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd gesteund door SP, DENK, D66 en Volt. Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waarmee de motie is verworpen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle mbo-opleidingen moeten voorzichtig zijn met het verlenen van vrijstellingen voor bepaalde praktijkvakken als de student daar al ervaring in heeft. Vanwege fraude met zogeheten certificaten voor 'eerder verworven competenties' (EVC's) in de zorg waarschuwde onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) daar eerder al voor. Die waarschuwing blijft staan en gaat nu gelden voor alle mbo-opleidingen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden Eric van der Burg (VVD) en Don Ceder (ChristenUnie) hebben tevergeefs een dringend beroep gedaan op GroenLinks-PvdA om een voorstel voor een volledig wapenembargo tegen Israël niet in stemming te brengen. Zij wezen opnieuw op de ernstige gevolgen voor de veiligheid van de Israëlische bevolking als de door Kamerlid Kati Piri bepleite stop op de export van onderdelen voor het luchtverdedigingssysteem Iron Dome er komt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) gaat richting Prinsjesdag op zoek naar mogelijkheden om de koopkracht van huurders te verbeteren. Dat zei ze in een debat met de Tweede Kamer. SP'er Sandra Beckerman vindt dat het kabinet huurders dubbel heeft teleurgesteld door de huurbevriezing en de hogere huurtoeslag in te trekken.
10 uur geleden