Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuclub wil dat ING 'echt' stopt met financieren oliesector

Milieuclub wil dat ING 'echt' stopt met financieren oliesector

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Fossielvrij NL roept ING in een nieuwe campagne op 'echt' te stoppen met het financieren van de fossiele industrie. Vorig week kondigde de bank aan per direct de financiering van de zoektocht naar en ontginning van nieuwe olie- en aardgasvelden te staken. Maar Fossielvrij NL vindt dat onvoldoende.

ING wil tegelijkertijd meer geld steken in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, waar bijvoorbeeld windmolenparken of zonnepanelen voor zorgen. Over iets minder dan drie jaar moet de financiering van dit soort projecten met de helft zijn gestegen. Maar ING stapt niet volledig uit de sector voor fossiele energie. Zo verstrekt het concern nog wel krediet voor bijvoorbeeld olie- en gaspijpleidingen, om zo de toelevering van energie veilig te stellen. Ook blijft de bank werk aan bestaande olie- en gasvelden financieren.

Volgens een woordvoerder van Fossielvrij NL is de stap van de bank "een wassen neus als ING tegelijkertijd wel nog leningen verstrekt aan bedrijven die nieuwe fossiele projecten opzetten". "Alsof je zegt: ik geef je géén lening voor een superjacht, maar hier is 5 miljoen euro", zegt de woordvoerder.

Reactie ING

ING geeft in een reactie aan dat het van de een op de andere dag volledig stoppen met het financieren van olie en gas de bank een stap te ver gaat. "Het is niet nodig om de klimaatdoelen te halen en het brengt de leveringszekerheid van onze energie en de betaalbaarheid daarvan in gevaar", aldus de bank. "Als wij volledig aan de wensen van Fossielvrij zouden tegemoetkomen, zou dat betekenen dat uw cv morgen geen warmte meer kan geven en dat u niet meer terechtkunt bij het benzinestation om de hoek."

Fossielvrij NL wil als onderdeel van de campagne onder meer een grote spaarpot van olietonnen voor het hoofdkantoor van ING gaan neerzetten. Daarnaast komt de organisatie met een petitie en een platform met hulpmiddelen voor mensen die zelf in actie willen komen. Via dat platform moet het bijvoorbeeld makkelijk worden voor klanten van de bank om een brief over de kwestie naar ING te sturen.

Fossielvrij NL en andere milieuorganisaties zien de aankondigingen van ING overigens wel als stap in de goede richting. Milieudefensie juichte het nieuwe beleid bij ING vorige week bijvoorbeeld toe, maar had graag gezien dat de bank verder zou gaan.

Meer uit Financieel

Randstad onderuit, AkzoNobel daalt in hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Randstad ging dinsdag ruim 6 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De uitzender zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen. Topman Sander van 't Noordende sprak van aanhoudende lastige marktomstandigheden in het eerste kwartaal, vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa. De topman verwacht dat de macro-economische onzekerheden aanhouden, maar stelt dat Randstad klaar is voor groei, wanneer de markt weer aantrekt. Een concrete verwachting voor dit jaar werd niet gegeven.

35 minuten geleden
Boeing ziet productie 787 gehinderd door tekort onderdelen

NORTH CHARLESTON (ANP/DPA) - Boeing heeft te maken met tekorten aan onderdelen bij de productie van de 787 Dreamliner. De vliegtuigbouwer kan daardoor de productie van dat toestel minder snel verhogen dan was bedoeld. Dat meldde het bedrijf in een memo aan het personeel, aldus zakenzender CNBC.

56 minuten geleden
Renault houdt vast aan stabiele verkoopprijzen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault gaat de verkoopprijzen van zijn auto's niet verlagen, na de recente prijsverlagingen door Tesla. Het Amerikaanse Tesla, dat kampt met tegenvallende verkopen, wil daarmee de vraag naar zijn elektrische voertuigen aanjagen. De verkopen van het Franse Renault overtroffen in het eerste kwartaal echter de verwachtingen, dankzij een sterke vraag naar modellen als de vernieuwde Clio, Sandero en de elektrische Megane E-Tech.

1 uur geleden
Viaplay ziet abonnementen met bijna een vijfde afnemen

STOCKHOLM (ANP) - Viaplay heeft de abonnementen in de eerste drie maanden van het jaar met bijna een vijfde zien afnemen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het is niet de enige tegenvaller voor het Zweedse streamingplatform, dat onder andere verantwoordelijk is voor de Formule 1-uitzendingen in Nederland. Ook de schulden en stijgende kosten drukken op de financiële resultaten over het eerste kwartaal.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten Randstad en AkzoNobel op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van uitzender Randstad en verfconcern AkzoNobel. Randstad zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen. Topman Sander van 't Noordende sprak van aanhoudende lastige marktomstandigheden in het eerste kwartaal, vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa.

1 uur geleden
Aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien, zegt IEA

PARIJS (ANP) - Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

1 uur geleden
'Uitdagende markt' blijft drukken op prestaties Randstad

DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft zijn omzet wereldwijd zien dalen in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de presentatie van de jaarresultaten eerder dit jaar merkte Randstad al dat bedrijven voorzichtiger waren met het aannemen van personeel door moeilijkere economische omstandigheden. Ook nu stelt topman Sander van 't Noordende dat de marktomstandigheden begin dit jaar "uitdagend bleven".

1 uur geleden