Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuclub MOB: Nederland is beter af met minder vee

Milieuclub MOB: Nederland is beter af met minder vee

DEN HAAG (ANP) - Nederland is volgens milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) beter af met minder vee. "Dit durft kennelijk niemand te zeggen. Maar dit is wel een taboe dat moet worden doorbroken", schrijft voorzitter Johan Vollenbroek in een brief aan Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid.

"Dit besef moet bij de burgers komen. Anders hebben de boeren vrij spel om de slachtofferrol te blijven claimen", aldus Vollenbroek, die ook een uitnodiging heeft gekregen van Remkes om maandag aan te schuiven bij de gesprekken over de stikstofcrisis. Vollenbroek wil graag langs komen bij Remkes maar verwacht beperkte spreektijd, vandaar dat hij de visie van MOB uitgebreid op papier heeft gezet.

Het stoort de milieuclub dat het kabinet het stikstofprobleem nooit goed uitlegt. "Als premier Rutte wordt gevraagd naar de reden waarom het kabinet op 50 procent reductie van stikstofuitstoot koerst, komt hij steeds met het statement dat de rechter ons daartoe dwingt. Dat is een gezagsargument en gaat geheel voorbij aan waar het werkelijk om gaat."

Onevenwichtig beeld

Vollenbroek vindt ook dat het niet meehelpt dat het kabinet ervoor heeft gekozen om de focus in eerste instantie op de intensieve veehouderij te leggen, omdat er volgens hem ook enorme opgaven liggen voor de industrie en de transportsector, inclusief de luchtvaart. Hierdoor zou er in de samenleving een "volkomen onevenwichtig beeld" zijn ontstaan van de stikstofproblematiek.

Meerdere natuur- en milieuorganisaties hebben al laten weten te gaan praten met Remkes, die onder meer Greenpeace, Natuurmonumenten en LandschappenNL heeft uitgenodigd voor het overleg. Maar ze benadrukten ook dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace zei zelfs klaar te zijn om naar de rechter te stappen.

Ook bij MOB zijn ze bereid ver te gaan om te zorgen dat het kabinet werk maakt van het terugdringen van de stikstofuitstoot. "Zolang dit proces niet in gang is gezet en het geborgde implementatieplan er niet is, blijft MOB geen andere keuze dan via juridische procedures het kabinet te dwingen om een daadwerkelijk snelle reductie van stikstofuitstoot te realiseren", stelt Vollenbroek.

Meer uit Binnenland

KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

5 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

5 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

8 uur geleden
Bijzonder document te zien op expo over christendom en slavernij

UTRECHT (ANP) - Museum Catharijneconvent in Utrecht kan eind deze maand een zeer bijzonder stuk tonen: een heel vroeg voorbeeld van de emancipatie van tot slaaf gemaakten. Het is een brief uit 1739, geschreven namens 650 tot slaaf gemaakten. Die werd opgesteld op het Caraïbische eiland Saint Thomas, waar Nederlandse kolonisten waren opgevolgd door Denen.

8 uur geleden
Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

BADHOEVEDORP (ANP) - De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

9 uur geleden
Politie grijpt 'als nodig is' in bij demonstratie XR op KLM Open

BADHOEVEDORP (ANP) - De politie is aanwezig bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het KLM Open in Badhoevedorp. De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi van Nederland is vertraagd als gevolg van de actie. De politie "treedt op op het moment dat het nodig is", zegt een woordvoerster. Daarvan is vooralsnog geen sprake, voegt ze toe.

10 uur geleden
Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

18 uur geleden