Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

Een "forse" daling, noemt Milieu Centraal dat verschil. Door die lagere prijs is de terugverdientijd van zonnepanelen twee jaar korter geworden, volgens de berekeningen van de organisatie. Daarbij heeft Milieu Centraal rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025. Met die regeling kunnen huishoudens met zonnepanelen nu nog de stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.

Milieu Centraal constateert dat er tot het voorjaar veel belangstelling was voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar de animo is inmiddels gedaald, ziet ook expert duurzame energie Mariken Stolk van de organisatie. "Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven. Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen."

Duurder contract

Energiebedrijven vragen een heffing omdat de salderingsregeling hen nu veel geld kost. Zo is energie in de wintermaanden namelijk veel duurder. Mocht de terugleverheffing blijven totdat de regeling wordt afgebouwd, dan wordt de terugverdientijd volgens Stolk "slechts een half jaar langer". "We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig."

Momenteel zijn eigenaren van zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten soms nog aanzienlijk duurder uit door de heffingen. Dat meldde vergelijkingssite Keuze.nl in oktober nog op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat diverse grote energiebedrijven, waaronder Eneco, Oxxio, Essent, Greenchoice en Energiedirect, een duurder contract aanbieden wanneer een klant aangeeft zonnepanelen te hebben. Negen onderzochte leveranciers wilden zelfs helemaal geen klanten meer met zonnepanelen.

Goed nieuws

Voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland noemt de resultaten van het onderzoek van Milieu Centraal "goed nieuws". Hij verwacht dat de vraag naar zonnepanelen weer zal aantrekken. "De tijdelijke terugval in de markt zou wel eens snel voorbij kunnen zijn. Want er is nog heel veel ruimte voor zonnepanelen."

Meer uit Financieel

Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegetarische producten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft het gebruik van vleesnamen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.

38 minuten geleden
Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

1 uur geleden
Toeristenbelasting stijgt in 2024, Amsterdam blijft het duurst

HEYTHUYSEN (ANP) - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,34 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat is dik 8 procent meer dan in 2023, meldt Bungalowparkoverzicht.nl in een jaarlijks onderzoek naar de belasting. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo heeft Amsterdam opnieuw de hoogste toeristenbelasting van 16,76 euro per persoon per nacht.

2 uur geleden
BKR ziet aantal mensen met schulden en achterstanden verder dalen

TIEL (ANP) - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is vorig jaar verder gedaald, van minder dan 439.000 eind 2022 naar ruim 413.000. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) daalt ook het aantal Nederlanders met een lening.

2 uur geleden
Gasbedrijf Woodside ziet lng-vraag 50 procent stijgen in 10 jaar

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zal de komende tien jaar met 50 procent stijgen. Dat verwacht de grote Australische gasproducent Woodside Energy. Volgens Woodside-topvrouw Meg O'Neill zal met name in opkomende economieën in Azië de vraag naar lng sterk toenemen.

3 uur geleden
Rusland gaat export benzine zes maanden verbieden

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland gaat vanaf 1 maart zes maanden lang de export van benzine verbieden omdat het land te maken heeft met een toenemende binnenlandse vraag van bijvoorbeeld boeren en omdat er onderhoudswerkzaamheden aan olieraffinaderijen staan gepland. Dat meldde een woordvoerder van vicepremier Alexander Novak. Rusland levert veel benzine aan landen in onder meer Afrika.

4 uur geleden
Puma ziet komst grote sportevenementen als aanjager vraag sneakers

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse sportmerk Puma verwacht dat de vraag naar sneakers in de loop van dit jaar aantrekt, in aanloop naar de grote sportevenementen zoals het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Parijs. De komende maanden blijft de vraag echter nog wel zwak.

4 uur geleden