Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milei mikt op Nobelprijs na economische hervormingen Argentinië

Milei mikt op Nobelprijs na economische hervormingen Argentinië

PRAAG (ANP/DPA) - De Argentijnse president Javier Milei denkt een Nobelprijs te kunnen winnen voor de economische hervormingen die hij momenteel doorvoert in zijn land. Tijdens een bezoek aan Tsjechië zei hij dat als zijn plannen lukken, hij de prijs "waarschijnlijk" in ontvangst mag nemen.

Tegen het ingrijpende hervormingsplan dat Milei en zijn adviseur Demian Reidel opstelden is in Argentinië flink gedemonstreerd. Eerder deze maand gingen duizenden Argentijnen de straat op uit protest.

De in december aangetreden Milei wil met wat hij "schoktherapie" noemt de Argentijnse economie herstellen. De munt werd gedevalueerd, prijzen vrijgelaten, er kwam een einde aan subsidies voor transport en energie, het aantal ministeries werd gehalveerd en duizenden andere banen in de sociale sector zijn geschrapt. Dat leidde tot een afname van het begrotingstekort, maar ook tot een drastische daling van consumptie en economische activiteit in het land. Maandag werd bekend dat Argentinië in het eerste kwartaal van dit jaar in een recessie is geraakt.

In Praag stelde Milei dat Reidel en hij "de economische leer grotendeels herschrijven". De president, die bij een bezoek aan Duitsland dit weekend een prijs in ontvangst nam van een liberale denktank, zei ook: "Als het ons lukt, krijg ik waarschijnlijk de Nobelprijs voor de Economie samen met Demian."

Meer uit Buitenland

Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

35 minuten geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

1 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

1 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

2 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

4 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

4 uur geleden