Milei loodst ingrijpend hervormingsplan door Argentijns parlement
BUENOS AIRES (ANP/BLOOMBERG) - Het is de Argentijnse president Javier Milei gelukt zijn plannen voor een ingrijpende hervorming van de economie door het parlement te loodsen. Nadat de senaat eerder deze maand akkoord was gegaan met een afgezwakt wetsvoorstel, gaat nu ook een ruime meerderheid in het Huis van Afgevaardigden akkoord. Het wetsvoorstel leidde tot grote en felle protesten in Argentinië.
Milei won vorig jaar de presidentsverkiezingen met de belofte de Argentijnse economie flink te liberaliseren. De zogeheten omnibuswet die nu is goedgekeurd, geeft Milei onder andere ruime bevoegdheden de economische crisis in zijn land te lijf te gaan. Ook gaat de wet over het dereguleren van de olie- en gasindustrie. Nu heeft deze sector nog te maken met strenge exportquota.
Werkgevers kunnen gemakkelijker werknemers ontslaan. Het Huis van Afgevaardigden ging ook akkoord met een begrotingsvoorstel waardoor veel meer personeel inkomstenbelasting moet betalen. De vorige regering had de drempel juist zodanig verhoogd dat werknemers praktisch vrijgesteld waren van die belasting.
Torenhoge inflatie
Onder andere het Internationaal Monetair Fonds, dat Argentinië meermaals te hulp schoot, hoopte dat de belastinghervorming het zou halen. Er is nog wel een mogelijk obstakel. Linkse parlementsleden dreigen met een rechtszaak om de wijziging tegen te houden.
In tegenstelling tot eerdere protesten tegen de hervorming, bleven demonstraties voor het congresgebouw dit keer rustig. Bij een eerdere demonstratie werd een auto in brand gestoken en gooiden demonstranten molotovcocktails, waarna de politie traangas en een waterkanon inzette.
Argentinië kampt met economische krimp en een torenhoge inflatie, wat voor een grote toename van de armoede heeft gezorgd. Milei beloofde dit op te lossen met wat hij een "schoktherapie" noemt. Eerder sneed hij in subsidies, devalueerde hij de nationale munt en liet hij prijzen los. Het begrotingstekort daalde, maar Argentijnen gaven ook minder uit.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren betalen in 2025 gemiddeld 4,8 procent, oftewel 45 euro, meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 113 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.
1 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een nieuwe stap gezet in de markt voor zogeheten mixed reality. Ze kondigden donderdag een nieuw besturingssysteem en een headset aan om de concurrentie aan te gaan met soortgelijke apparaten van Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street leken donderdag positief te reageren op een plan van vliegtuigbouwer Boeing om 1 miljard dollar te investeren voor zijn 787 Dreamliner-productie. Het Amerikaanse concern denkt zo beter te kunnen inspelen op de vraag naar het langeafstandsvliegtuig en heeft aangekondigd hiervoor vijfhonderd mensen te willen aannemen in de staat South Carolina. Het aandeel Boeing eindigde ruim 1 procent hoger.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia is tegen een eventuele verruiming van de inkomsten van Stichting Ether Reclame (STER), de organisatie die de radio- en televisiereclames regelt voor de NPO. Volgens de koepel van Nederlandse nieuwsbedrijven zullen extra inkomsten van de STER "de private journalistiek hard raken". Ook de Nederlandse commerciële radiozenders, waaronder Qmusic, Radio 538, Veronica en BNR, zijn tegen de eventuele verruiming van de mogelijkheden van de STER.
8 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - First We Feast, het bedrijf achter de populaire YouTube-interviewshow Hot Ones, verandert van eigenaar. Een groep investeerders, waaronder mediabedrijf Mythical Entertainment van YouTube-sterren Rhett en Link, betaalt in totaal 82,5 miljoen dollar voor de onderneming.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Nederland is kwetsbaar doordat het zoveel producten uit China haalt en dat baart de baas van de Rotterdamse haven zorgen. "Ik denk dat het heel lastig wordt om auto's in Europa nog te produceren op het moment dat al die containers stoppen, als niks meer uit China bij ons in Europa komt", zei topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens het jaarlijkse Havendebat. De kans dat dat gebeurt acht hij niet groot, benadrukte de topman daarbij. "Alleen we moeten er nooit naïef in worden."
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan, na het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in de eurozone verder te verlagen. De rente gaat nu voor de vierde keer dit jaar met een kwart procentpunt omlaag, zoals algemeen was verwacht door beleggers.
11 uur geleden