Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden

Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden

ROTTERDAM (ANP) - Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze hebben van dertien baby's die voor de geboorte in de buik zijn overleden vastgesteld dat de moeder een corona-infectie achter de rug had, bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers na berichtgeving door de Volkskrant.

De placenta's van de moeders waren kapotgegaan door de infectie, legt Schoenmakers uit. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind kwamen daardoor in de knel. "Wij denken dat het te maken heeft met de Delta-variant. Daarvoor hebben wij dit niet gezien", vertelt de gynaecoloog. Hij voegt er een advies aan zwangere vrouwen aan toe: "Laat je vaccineren. Als je geen corona krijgt, dan krijg je dit ook niet." Alle dertien moeders die hun baby verloren, waren ongevaccineerd.

Dat advies geven ook gynaecologen en verloskundigen, aangezien vaccinatie de kans op ernstige ziekte door het virus fors kleiner maakt. Beroepsvereniging NVOG, die de gynaecologen vertegenwoordigt, vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen over de omvang van het risico op de zeldzame aandoening waar de Rotterdamse onderzoekers over rapporteren. "Uitgebreider onderzoek is daarvoor nodig."

Kans verdubbelt

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft wel onlangs cijfers gepubliceerd over het risico op overlijden van de baby als de moeder besmet raakt. Volgens de CDC verdubbelt die kans bijna. Amerikaanse moeders zonder corona lopen een risico van 0,64 procent op overlijden van hun kindje. Na een corona-infectie stijgt dat risico tot 1,26 procent. Specifiek voor de Delta-variant zag het CDC zelfs nog grotere risico's: tussen juli en september, toen Delta net als in Nederland dominant was in de VS, steeg het aantal doodgeboren kinderen tot 2,7 procent.

Schoenmakers werkt nog aan een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Ook wil hij nader onderzoek doen, onder meer door in binnen- en buitenland gegevens te verzamelen. De dertien overleden kindjes kwamen uit de regio's rond Rotterdam, Utrecht en Leiden.

De verwoestende uitwerking die corona kan hebben op de placenta, moet achteraf worden vastgesteld, vertelt de gynaecoloog. "Helaas kunnen we tijdens de zwangerschap niet vaststellen hoe het met de placenta gaat."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Vorige week kwart van de boosterprikken gezet zonder afspraak

UTRECHT (ANP) - Voor ongeveer een kwart van alle boosterprikken die afgelopen week bij de GGD'en is gezet, was vooraf geen afspraak gemaakt. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.

7 uur geleden
Meer dan 58.000 positieve coronatests gemeld bij RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 58.666 coronagevallen geregistreerd. Maar het werkelijke aantal was hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

8 uur geleden
Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve coronatests niet gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de achterstand deelt.

8 uur geleden
Iets minder Covidpatiënten in ziekenhuis, minder dan 250 op ic

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets afgenomen, na drie dagen van lichte toenames. In totaal liggen er nu nog 1154 mensen met het coronavirus onder de leden, 9 minder dan dinsdag.

9 uur geleden
Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

DEN HAAG (ANP) - De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

11 uur geleden
Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

1 dag geleden
Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

1 dag geleden