Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden

Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden

ROTTERDAM (ANP) - Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze hebben van dertien baby's die voor de geboorte in de buik zijn overleden vastgesteld dat de moeder een corona-infectie achter de rug had, bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers na berichtgeving door de Volkskrant.

De placenta's van de moeders waren kapotgegaan door de infectie, legt Schoenmakers uit. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind kwamen daardoor in de knel. "Wij denken dat het te maken heeft met de Delta-variant. Daarvoor hebben wij dit niet gezien", vertelt de gynaecoloog. Hij voegt er een advies aan zwangere vrouwen aan toe: "Laat je vaccineren. Als je geen corona krijgt, dan krijg je dit ook niet." Alle dertien moeders die hun baby verloren, waren ongevaccineerd.

Dat advies geven ook gynaecologen en verloskundigen, aangezien vaccinatie de kans op ernstige ziekte door het virus fors kleiner maakt. Beroepsvereniging NVOG, die de gynaecologen vertegenwoordigt, vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen over de omvang van het risico op de zeldzame aandoening waar de Rotterdamse onderzoekers over rapporteren. "Uitgebreider onderzoek is daarvoor nodig."

Kans verdubbelt

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft wel onlangs cijfers gepubliceerd over het risico op overlijden van de baby als de moeder besmet raakt. Volgens de CDC verdubbelt die kans bijna. Amerikaanse moeders zonder corona lopen een risico van 0,64 procent op overlijden van hun kindje. Na een corona-infectie stijgt dat risico tot 1,26 procent. Specifiek voor de Delta-variant zag het CDC zelfs nog grotere risico's: tussen juli en september, toen Delta net als in Nederland dominant was in de VS, steeg het aantal doodgeboren kinderen tot 2,7 procent.

Schoenmakers werkt nog aan een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Ook wil hij nader onderzoek doen, onder meer door in binnen- en buitenland gegevens te verzamelen. De dertien overleden kindjes kwamen uit de regio's rond Rotterdam, Utrecht en Leiden.

De verwoestende uitwerking die corona kan hebben op de placenta, moet achteraf worden vastgesteld, vertelt de gynaecoloog. "Helaas kunnen we tijdens de zwangerschap niet vaststellen hoe het met de placenta gaat."

Meer uit Gezond

Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

23 uur geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

1 dag geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

2 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

2 dagen geleden
Tabaksbranche: hogere accijns goed nieuws voor Duitse winkeliers

DEN HAAG (ANP) - De tabaksbranche reageert verbolgen op de accijnsverhoging op tabak in de dinsdag gepubliceerde miljoenennota. Tabak wordt daardoor volgend jaar nog duurder, waarschuwt de Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten (VSK). "Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel", zegt directeur Jan Hein Sträter.

2 dagen geleden
Zorgverzekeraars zien gezondheidsschade ontstaan door geldgebrek

ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars waarschuwen op Prinsjesdag dat steeds meer volwassenen en kinderen in Nederland gezondheidsschade oplopen door geldgebrek. Ze hebben hierdoor "geen toegang tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging", zegt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

2 dagen geleden
Jeugdzorg: donkere wolken door forse bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg maakt zich grote zorgen over de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. "Boven de plannen voor de langere termijn hangen donkere wolken, in de vorm van forse ingeboekte bezuinigingen", zegt voorzitter Ronnie van Diemen van de overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland.

2 dagen geleden