Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mike Pence gedagvaard door speciale aanklager Trump

Mike Pence gedagvaard door speciale aanklager Trump

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence is gedagvaard door de speciale aanklager die zich bezighoudt met de lopende onderzoeken naar oud-president Donald Trump, meldt nieuwszender ABC News op basis van bronnen. Onduidelijk is welke informatie de aanklager hoopt te krijgen van Pence.

In november vorig jaar werd een speciale aanklager aangesteld die onderzoek doet naar Trumps omgang met gevoelige overheidsdocumenten en zijn pogingen om in januari 2021 na zijn verkiezingsnederlaag een vreedzame machtsoverdracht te verstoren. De speciale officier van justitie zou uiteindelijk kunnen besluiten Trump te vervolgen.

De functie wordt vervuld door Jack Smith, die eerder in Den Haag werkte voor het internationale Kosovo-tribunaal. De dagvaarding volgt op maandenlange onderhandelingen tussen het advocatenteam van Pence en de speciale aanklager en wordt gezien als een escalatie en mogelijk de start van een nieuwe fase in het onderzoek rond Trump.

Trump eiste van zijn vicepresident Mike Pence dat hij het verkiezingsresultaat in 2020 niet zou ratificeren, maar Pence volgde de wet en maakte de uitslag wel officieel. Daardoor haalde hij de woede van zijn voormalige baas op de hals alsook die van zijn aanhangers die het Capitool bestormden op 6 januari 2021.

Meer uit Buitenland

Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

54 minuten geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

1 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

2 uur geleden
Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

BRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

3 uur geleden
EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

3 uur geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

3 uur geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

4 uur geleden