Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mijnbouwer: tekort hoogopgeleid personeel gevaar energietransitie

Mijnbouwer: tekort hoogopgeleid personeel gevaar energietransitie

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - Het tekort aan hoogopgeleid personeel zoals mijnbouwkundig ingenieurs kan een rem zetten op de energietransitie, omdat daardoor de winning van belangrijke metalen zoals nikkel en koper wordt gehinderd. Dat stelt het grote internationale mijnbouwconcern BHP. Metalen als nikkel en koper zijn van groot belang voor bijvoorbeeld stroomnetwerken en batterijen voor elektrisch aangedreven auto's en daarom is er een steeds grotere vraag naar die grondstoffen.

Maar volgens technisch directeur Laura Tyler van BHP is er steeds meer geavanceerde technologie nodig om nieuwe voorraden van dat soort metalen te vinden en uit de grond te halen. "Ze worden dieper en moeilijker te bereiken in meer uitdagende regio's", aldus Tyler in een speech in het Australische Melbourne. Er zijn daarvoor nieuwe technische vaardigheden nodig waarvoor getraind moet worden, stelt Tyler.

De bestuurder van BHP verwacht dat de vraag naar koper de komende dertig jaar zal verdubbelen en dat de nikkelvraag gaat verviervoudigen. Om in 2040 aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen zijn er volgens haar 21 procent meer mijnbouwkundig ingenieurs nodig en 29 procent meer metallurgen, mensen met kennis van ertsen en metalen. "Zelfs nu we onze mensen nieuwe training geven om aan de uitdagingen te voldoen, weten we dat dit niet voldoende is. We hebben meer technologen, meer datawetenschappers en meer wiskundigen nodig."

De vraag naar minder hoog opgeleid personeel in de mijnbouwsector zal volgens haar wel dalen omdat steeds meer productieprocessen geautomatiseerd worden.

Meer uit Financieel

EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

6 minuten geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

27 minuten geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

1 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

1 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

1 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

1 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

2 uur geleden