
Mijnbouw-expert EZ in 2012: verlaging gaswinning noodzakelijk
DEN HAAG (ANP) - Een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken met veel kennis over de mijnbouw, noemde het in 2012 na de beving bij Huizinge, noodzakelijk dat de gaswinning in Groningen zou worden teruggebracht. Dat is gebleken tijdens een verhoor van de parlementaire enquêtecommissie, die het Groningse gasdossier onderzoekt.
Na de beving in augustus 2012 sloeg Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) al alarm, en bepleitte een verlaging van de productie. Maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), uitbater van het Groningenveld, en het KNMI (het instituut met kennis over aardbevingen) waren hier nog niet van overtuigd. Ook het ministerie van Economische Zaken hield de boot af, omdat niet zeker was of het winningsniveau invloed had op de zwaarte van aardbevingen.
Maar de coördinator mijnbouw van Economische Zaken vond wel dat de winning omlaag moest, blijkt uit het verhoor van Mark Dierikx, tussen 2011 en 2016 topambtenaar op het ministerie. De coördinator mijnbouw, een medewerker van Dierikx, noemde het in een mail aan hem in oktober 2012 "waarschijnlijk dat de maximale magnitude die in Groningen kan optreden boven de 4,6 ligt. Een hogere waarde kan niet worden uitgesloten."
Ernst van de beving
Toentertijd werd er nog van uitgegaan dat er geen aardbevingen met een waarde hoger dan 3,9 op de schaal van Richter konden plaatsvinden in Groningen. Een lagere gaswinning zou er alleen maar voor zorgen dat er meer tijd tussen de aardbevingen zou zitten. Maar de mijnbouwdeskundige op het ministerie schreef: "Wat ons betreft is tijd kopen echter niet aan de orde. Het voorzorgprincipe en zorgvuldigheidsprincipe zouden voorrang moeten hebben en maken het noodzakelijk dat er per direct maatregelen worden genomen en de productie wordt teruggebracht."
Dierikx ging in gesprek met de ambtenaar, maar heeft ook "in gesprek met de NAM naar hun opvattingen gevraagd". Voor hem was vooral belangrijk dat alle partijen die betrokken waren bij de gaswinning eensgezind waren. De gaswinning lag in 2013 uiteindelijk juist torenhoog.
Dat kwam mogelijk ook voor een deel doordat de ernst van de beving in Huizinge lange tijd niet doordrong in politiek en ambtelijk Den Haag, zoals ook tijdens het verhoor van Dierikx duidelijk werd. Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum (waar Huizinge onder viel) probeerde wekenlang vergeefs met de top van het ministerie in contact te komen. Rodenboog was woedend, en vond dat het departement de ernst van de aardbeving niet inzag. Pas weken na de beving ging Dierikx naar het bevingsgebied, waar het hem duidelijk werd dat de beving veel meer impact had dan aan het Binnenhof werd verondersteld.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
7 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
13 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
15 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
17 uur geleden